Guvernul a fost de acord să ridice restricțiile de circulație în Noaptea de Înviere. Ce obligație au preoții pentru derogările de Paște

25 mart. 2021
166 Afișari
Guvernul a fost de acord să ridice restricțiile de circulație în Noaptea de Înviere. Ce obligație au preoții pentru derogările de Paște

Guvernul a fost de acord să ridice restricţiile de circulaţie până la ora 2,00 în sâmbăta Paştelui catolic şi a celui ortodox, a transmis, joi, vicepremierul Kelemen Hunor. Totuși, pentru acest lucru, Florin Cîțu spune că a cerut ajutorul preoților pentru a-i convinge pe credincioși să se vaccinare împotriva COVID-19.

„Astăzi, împreună cu premierul Florin Cîţu, secretarul de stat Raed Arafat şi mai mulţi membri ai Guvernului am avut o discuţie cu reprezentanţii cultelor religioase din România cu privire la măsurile epidemiologice care urmează să fie puse în aplicare pentru sărbătorile de Paşte.

Cu toţii am fost de acord să ridicăm restricţiile din Sâmbăta Paştelui Catolic, adică în noaptea din 3 spre 4 aprilie, până la ora 02,00 dimineaţa, şi să procedăm la fel şi cu prilejul Paştelui Ortodox”, a precizat liderul UDMR, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, măsura este una importantă pentru credincioşi, deoarece vor putea participa la slujba de Înviere.

Patriarhia: Măsurile sanitare vor rămâne obligatorii

Slujbele de Paşti se vor desfăşura normal anul acesta, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă indică faptul că acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)”, afirmă Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei consideră că tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta sărbătorile pascale a fost una „bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

Florin Cîțu cere preoților să sprijine campania de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a afirmat joi, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase din România, că vor fi modificate restricțiile de circulație pentru ca românii să poată participa la slujbele de Paște. În același timp, el a menționat că a cerut ajutorul preoților pentru a-i convinge pe credincioși să se vaccinare împotriva COVID-19.

„Am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus”, a subliniat Florin Cîțu.

Măsura ar urma să se aplice atât pentru Paștele Catolic, cât și pentru Paștele Ortodox.

La discuțiile cu reprezentanții cultelor religioase au mai participat vicepremierul Kelemen Hunor, șeful DSU Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretarul General al Guvernului, Horațiu Gorun, și Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.

Ce a transmis Patriarhia

Conform Patriarhiei, întâlnirea de joi organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta Sărbătorile Pascale a fost bazată pe „un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune în identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

Cultele religioase au făcut propuneri adecvate situației epidemiologice încă delicate, dar și respectării depline a libertății religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioșilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere.

„Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc)”, este mesajul Patriarhiei.

Datele concrete legate de organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autorități după ce vor fi stabilite.

Cookies