Guvernul a decis condițiile prin care putem participa la concerte, meciuri și evenimente în aer liber

20 mai 2021
132 Afișari
Guvernul a decis condițiile prin care putem participa la concerte, meciuri și evenimente în aer liber

Guvernul a făcut o serie de actualizări cu privire la condițiile prin care putem participa la concerte, meciuri și evenimente în aer liber sau de tip drive-in, iar acestea au intrat în vigoare joi.

Condițiile prin care putem participa la concerte, meciuri și evenimente în aer liber. Guvernul a aprobat în şedinta de miercuri Ordinul pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii nr. 3245/1805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii.

Ordinul, publicat joi în Monitorul Oficial, implică o serie de modificări pentru evenimentele în aer liber, printre care:

–  Spectacolele, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente/acţiuni culturale organizate în aer liber sunt interzise în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

– Acolo unde se vor putea organiza spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente/acţiuni culturale în aer liber, spaţiul se va organiza astfel încât să permită prezenţa a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2mp pentru fiecare persoană.

Organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale

-Participarea la evenimentele culturale în aer liber este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

– Organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de către fiecare participant, pentru îndeplinirea condiţiilor de acces, iar minorii vor fi exceptaţi de la prezentarea acestor dovezi medicale. De asemenea, minorii de peste 5 ani vor fi obligaţi să poarte mască.

Evenimentele de tip drive-in:

Totodată, ordinul menţionat actualizează şi modul de desfăşurare a evenimentelor de tip drive-in:

-În judeţele/ localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise.

-Accesul în cadrul acestor evenimente se va face exclusiv cu autoturismul, cu condiţia ca ocupanţii unui autovehicul să fie membrii aceleaşi familii sau grupuri de până la 4 persoane, iar participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Cursuri de instruire şi workshopuri

Mai mult, va fi permisă organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maxim 50 de persoane în interior şi de maxim 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului Sănătăţii, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Fanii revin pe stadione

Fotbalul din România se pregătește de revenirea suporterilor pe stadion, după o pauză de 14 luni. Noul protocol medical a fost aprobat joi, 20 mai 2021, prin decizie de Comitet de Urgență, și permite accesul spectatorilor în tribune până la o capacitate maximă de 25%.

Accesul spectatorilor într-o proporție mai mare se face numai cu titlu excepțional, de eveniment pilot. Acesta trebuie să fie aprobat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății.

Despre accesul pe stadion: 

La eveniment pot participa persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Persoanele care nu îndeplinesc această condiție, trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Pentru procurarea tichetelor de acces este necesară dovada testului negativ sau a adeverinței de vaccinare cu a doua doză din care să reiasă că au trecut peste 10 zile de la rapel.

Toate porțile de acces în interiorul arenei sportive vor fi deschise. Organizatorii vor comunica spectatorilor orele recomandate pentru sosirea la eveniment, precum și poarta de acces recomandată, pentru a minimiza riscul de creare a aglomerației în aceste puncte. De asemenea, vor exista marcaje care să ajute persoanele să păstreze distanța de siguranță de minimum 1,5 metri.

Accesul în incintă nu va fi permis persoanelor care prezintă febră, tuse, dureri în gât, dificultate în respirație. Persoanelor care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome li se va recomanda să contacteze medicul de familie.

Controlul de securitate de la porți se va face doar vizual, spectatorii fiind rugați să colaboreze și să prezinte de bună voie obiectele pe care le dețin în buzunare și / sau genți. Dacă este necesar, verificarea corporală va fi efectuată de stewarzi folosind măști de protecție, mănuși de unică folosință și se vor schimba / dezinfecta la fiecare control sau se va recurge la auto-verificare.

Accesul în arenă este permis doar cu genți mai mici sau egale cu o foaie de hârtie A4.

Nu se permite accesul cu mâncare sau băutură.

Așezarea în tribune:

Organizatorul evenimentului sportiv are obligația de a marca în mod corespunzător spațiile unde spectatorii se pot așeza, astfel încât să se poată respecta o distanță minimă de 1,5 metri între oricare două persoane.

Purtarea măștii de protecție de către spectatori este obligatorie pe toată durata participării la evenimentul sportiv.

În tribune, pe fiecare rând, un scaun ocupat trebuie să fie urmat de 3 scaune libere. Spectatorii vor avea obligația de a nu părăsi locul alocat, în caz contrar fiind invitați să părăsească incinta.

În cazul evenimentelor pilot, organizate cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se poate depăși limita de 25% din capacitatea tribunelor. Participanții la evenimentul pilot își vor da acordul privind procesarea datelor cu caracter personal, în vederea monitorizării evoluției stării lor clinice. Baza de date cu participanții la evenimentul pilot va fi transmisă către Direcția Județeană de Sănătate Publică sau Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, pentru a face verificările necesare.

Persoanele vaccinate nu mai au nevoie de teste Covid-19

Un alt pas important spre normalitate îl reprezintă faptul că persoanele implicate în organizarea meciurilor de fotbal vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare sunt exceptate de la obligația testării.

“Este un pas important spre normalitate și mă bucur pentru sportul românesc, în general, și pentru toată familia fotbalului românesc, în special, care a traversat o perioadă dură de restricții și dificultăți financiare. E un lucru bun că ne întoarcem la normalitate, dar este important să păstrăm ceea ce am câștigat astăzi, motiv pentru care trebuie să fim atenți și să ne luăm toate măsurile de precauție. Organizatorii de evenimente sportive trebuie să înțeleagă că este foarte important să respectăm reglementările autorităților, iar Federația Română de Fotbal le va oferi tot sprijinul în acest sens. Un alt lucru foarte important îl reprezintă excepția testării pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

Cookies