BAZAR

Guvernul a decis când mergem la vot pentru Parlament

Acest lucru se întâmplă după ce premierul Victor Ponta se anunţase, în cursul zilei de 1 septembrie, că alegerile parlamentare vor avea loc în România pe 2 decembrie. Primul-ministru s-a aratat destul de nemulţumit de această dată, întrucât este consecutivă Zilei Naţionale a României, lucru care ar putea duce, în opinia sa, la o prezenţă mai scăzută la urne.

„Aşa au vrut cei de la PDL. Tot cei de la PDL nu au fost de acord să avem alegerile în luna noiembrie. Suntem obligaţi să adoptăm data de 2 decembrie. E o dată rea. Ar fi fost mult mai bine să fie pe 25 noiembrie. Haideţi să adoptăm de principiu data de 2 decembrie. O să îl rog pe domnul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul să aibă un dialog luni cu grupul PDL şi poate îi convingeţi că e spre binele tuturor să vină cât mai mulţi oameni la vot”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern, referitor la schimbarea datei iniţiale de desfăşurare a alegerilor parlamentare, citat de Realitatea.net.

Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, a declarat recent că există o constrângere constituţională privind data alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme de luna decembrie. Este vorba despre faptul că actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, iar Constituţia prevede că în momentul în care se organizează alegerile, preşedintele e obligat ca în 20 de zile să convoace Parlamentul în şedinţa de constituire, a explicat ministrul de Interne.

Membrii Camerei Deputaţilor şi cei ai Senatului au un mandat de patru ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea eventualului conflict.

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button