Guvernul a aprobat noile restricții în România! Masca redevine obligatorie în toate spaţiile deschise începând de duminică

02 oct. 2021
269 Afișari
Guvernul a aprobat noile restricții în România! Masca redevine obligatorie în toate spaţiile deschise începând de duminică

Guvernul a aprobat noile restricții în România! Masca redevine obligatorie în toate spaţiile deschise începând de duminică, în toate localitățile în care rata de infectare a trecut de 6 la mie, deci inclusiv București, acolo unde rata a depășit deja pragul de 8 la mie. Situația începe să se complice în România la început de toamnă.

Guvernul a aprobat sâmbătă, în ședința de Guvern, noile restricții din România. Masca redevine obligatorie în spaţiile deschise, în localităţile cu peste 6 la mie. Bucureștiul a depășit deja incidența de 8.28.

Guvernul a aprobat noile restricții din România

Guvernul a aprobat azi hotârârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se elimină pragul de infectare de 6 la mie pentru închiderea școlilor.

Magazinele se închid la ora 22:00 în weekend și în timpul întregii săptămâni când incidența trece de pragul de 7,5 la mie. Restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală, nunțile și botezurile vor avea loc cu maxim 200 de invitați vaccinați sau trecuți prin boală, de la carantina de noapte în weekend sunt exceptați cei vaccinați iar școlile rămân deschise dacă nu sunt elevi bolnavi.

Mai mult, începând de duminică, 3 octombrie, masca de protecţie redevine obligatorie în toate spațiile închise sau deschise, în localitățile cu incidența de peste 6 la mie, mai prevăd unele restricții.

„În toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, va fi instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise”, se arată în hotărârea CNSU, adoptată de Guvern în şedinţa de sâmbătă.

Școlile rămân deschise

De asemenea, hotărârea adoptată de Guvern prevede „permiterea participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”.

Carantină de noapte zilnică pentru localităţile cu peste 7,5 la mie, inclusiv București, mai spune Guvernul în restricții

De asemenea, noua hotărâre mai prevede carantina de noapte în weekend, după ce rată de incidență trece de 6 la mie. De asemenea, măsura se aplică pe toată săptămâna dacă rata trece de 7,5.

Totuși, celor vaccinați sau trecuți prin boală li se va permite să iasă însă din case și noaptea. În Capitală rata de infectare a trecut de 8 în cursul zilei de sâmbătă.

Guvernul a validat în şedinţa de sâmbătă, printr-o hotărâre, măsurile adoptate joi seara de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste non-invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activităţile economice şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces”, spunea Florin Cîţu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi Hotărârea nr. 76 prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori.

Ce măsuri au mai fost adoptate astăzi

De asemenea, hotărârea mai prevede şi modificarea măsurilor adoptate la nivelul localităţilor în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

Cookies