LA MINE-N CARTIER

Guvernul a amânat pentru săptămâna viitoare avizul pentru fuziunea Elcen-RADET

„Fuziunea dintre Elcen şi RADET s-a amânat pentru săptămâna viitoare, pentru formularea unui punct de vedere de natură pur tehnică. Deci, nu se pune problema principiului, ci pentru a nu exista niciun fel de inadvertenţe ulterioare sau neajunsuri”, a spus Calotă, citat de Mediafax.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara recent că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârşitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă „undeva spre martie 2015”. Totodată, Oprescu susținea că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) este în subordinea municipalităţii, iar Electrocentrale Bucureşti (Elcen), furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Astfel, noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea Municipalităţii.

Primarul Sorin Oprescu susţine că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

Reprezentanții Sindicatului Liber Independent din cadrul RADET avertizează că de la 1 ianuarie 2015 bucureștenii ar putea rămâne fără căldură și apă caldă. Primele probleme ar putea să apară chiar mai devreme, pe 1 decembrie, când RADET ar putea opri furnizarea agentului termic doar în anumite zone ale Capitalei. Motivul principal îl constituie datoria de aproape 3,2 miliarde lei pe care RADET o are față de ELCEN, care va duce la blocarea conturilor RADET în proporție de 100%. Soluția imediată pentru a evita oprirea furnizării agentului termic pentru o mare parte dintre bucureșteni este ca poprirea pe conturi să fie doar în proporție de 50%, iar pe termen lung ca Guvernul să aprobe ordonanța de urgență prin care acțiunile ELCEN să fie transferate către Consiliul General al Municipiului București, spun sindicaliștii.

În replică, Elcen le dă asigurări bucureştenilor că va continua să furnizeze apă caldă și căldură, prin intermediul RADET București, la parametri normali de funcţionare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button