BAZAR

Guvern: Monumentul „Aripi” din Piaţa Presei Libere, inaugurat la sfârşitul acestei luni

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normativele de cheltuieli pentru desfășurarea evenimentului, stabilind totodată că finanțarea cheltuielilor aferente se suportă din bugetul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989.

Conform unui comunicat al Guvernului, la dezvelirea și sfințirea monumentului sunt invitați reprezentanți ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizație internațională ce reprezintă foștii deținuți politici din Albania, Bosnia, Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia și Slovenia.

Evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, al cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989.

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE.  Instalarea monumentului „Aripi” din Piaţa Presei Libere a început anul trecut, în decembrie 2015 fiind instalată şi cea de-a treia aripă a operei de artă, ridicată în Piaţa Presei Libere din Bucureşti chiar pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin. 

Monumentul „Aripi”, dedicat luptei anticomuniste, are o greutate de peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Acesta a fost creat de sculptorul Mihai Buculei, având forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil importat din Germania. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ. 

Proiectul monumentului „Aripi”, un omagiu adus celor ce au luptat împotriva comunismului, a fost gândit încă de pe vremea fostului preşedinte Emil Constantinescu, urmând să fie inaugurat în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici. 

„Pentru mine este un moment de mare emoţie, în special cu gândul la foştii deţinuţi politici, care în această perioadă, de când a fost iniţiată ideea monumentului şi până acum, nu mai sunt printre noi şi care probabil sunt simbolizaţi de aceste aripi care se vor înălţa dintr-un tumul, o imagine simbolică a mormântului în care se găsesc cei care au luptat în rezistenţa anticomunistă din România”, a declarat la finele anului trecut, fostul şef al statului Emil Constantinescu. 

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. El a precizat că monumentul „Aripi” a fost iniţiat de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi sunt 18 ani de când a primit în calitate de preşedinte, la Palatul Cotroceni, delegaţia acestei asociaţii, care a fost condusă la momentul respectiv de regretatul Ticu Dumitrescu. 

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. Proiectul „Aripi” a demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat mult timp atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură. Astfel, în prezent, datele oficiale spun că bugetul a fost de 9 milioane de lei, plus TVA la care se adauga lucrările de amplasare, transport şi montaj în Piaţa Presei Libere, cu un bugetul de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Detalii, aici. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button