ARHIVA B365

Guvern: Corpul de control al premierului nu a identificat cauza îmbolnăvirilor la copiii din Argeș

„Corpul de control al primului-ministru nu a identificat cauza îmbolnăvirilor copiilor transferați de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘Marie Curie’. În cadrul acțiunii de documentare efectuate au fost identificate însă neconformități în cadrul sistemului de sănătate, care au fost menționate în nota întocmită la finalul acestei acțiuni. Nicăieri în cuprinsul notei nu este menționată existența vreunei legături între neconformitățile identificate privind aprovizionarea și gestionarea stocurilor de vaccinuri și afecțiunile copiilor de la Spitalul de Pediatrie Pitești. O astfel de legătură ar fi de altfel imposibilă din punct de vedere medical, iar orice speculație în acest sens este lipsită de fundament”, arată Guvernul, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Precizările vin după ce, miercuri, a fost făcută publică Nota de informare privind rezultatul verificărilor suplimentare efectuate de către Corpul de control al prim-ministrului, în legătură cu situația copiilor transferați cu afecțiuni grave de la Spitalul de Pediatrie din Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”.

ANMDM,  despre Nota de informare privind copiii cu SHU: Publicul larg nu a fost informat corespunzător

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) susțin că Nota de informare privind rezultatul verificărilor suplimentare efectuate de Corpul de control al prim-ministrului în legătură cu situația copiilor cu SHU „conține o multitudine de aspecte care denotă o neînțelegere a mecanismelor ce au stat la baza punerii pe piață a vaccinului hexavalent în formă comercială denumită Hexaxim”.

„Nota a fost comunicată presei fără o discuție cu ANMDM care să fundamenteze științific concluziile cuprinse în respectivul document. În consecință, cu regret constatăm că publicul larg nu a fost informat într-un mod corespunzător, întrucât, în lipsa unor dovezi bazate pe fundamentare legislativă, nota de informare conține o multitudine de aspecte care denotă o neînțelegere a mecanismelor ce au stat la baza punerii pe piață a vaccinului hexavalent în formă comercială denumită Hexaxim”, se arată într-un comunicat transmis joi presei de ANMDM.

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale menționează că nu există nicio probă care să stabilească legătura directă și indubitabilă între schema de vaccinare și copiii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.

„Pentru a elimina orice dubiu privind legalitatea punerii pe piață a vaccinului Hexaxim în România, ca țară membră UE, informăm opinia publică despre faptul că România, prin ANMDM, s-a asigurat că autorizarea este efectuată cu respectarea cadrului legal, acest aspect fiind confirmat în mod oficial și de Agenția Europeană a Medicamentului”, precizează sursa citată.

ANMDM arată că, în situații similare, confruntându-se cu lipsa de pe piață a vaccinului hexavalent (Hexacima) și alte țări membre UE (Belgia, Polonia) au apelat la aceeași soluție de asigurare a Programului național de vaccinare prin autorizarea Hexaxim, ca vaccin identic din toate punctele de vedere cu cel existent în schema inițială (Hexacima/ Hexyon).

Ministerul Sănătății: Nu există o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli și vaccinări

Diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic pus în cazul copiilor transferați cu afecțiuni grave de la Spitalul de Pediatrie din Pitești la Spitalul „Marie Curie” nu are nicio legătură medicală cu vaccinarea, precizează Ministerul Sănătății.

Precizările MS vin după ce Corpul de control al premierului a constatat, în urma verificărilor efectuate în cazul copiilor diagnosticați cu SHU, că au existat vaccinuri neautorizate.

„În literatura medicală de specialitate, cazurile de sindrom hemolitic-uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial. Chiar și în aceste cazuri presupuse, manifestările au apărut într-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum în termene de mai multe luni de la ultima vaccinare, cum este cazul copiilor din Argeș. În plus, prezența bacteriei E-coli enterohemoragice dovedită la copiii din Argeș presupune ingerarea de produse neconforme și prezența în tubul digestiv. În concluzie, Ministerul Sănătății afirmă că nu poate fi făcută o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli enterohemoragic și vaccinări”, arată MS într-un comunicat.

Reprezentanții MS consideră că asocierea în spațiul public a unor teme independente dintr-un raport de control riscă să pună în pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reapariției unor fenomene epidemice în România.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button