Guşă, acţionar majoritar la Realitatea. Schwartzenberg şi copiii lui Vântu au ieşit din acţionariat

de:
20 mart. 2013
0 Afișari
Guşă, acţionar majoritar la Realitatea. Schwartzenberg şi copiii lui Vântu au ieşit din acţionariat

Acţionariatul societăţii Realitatea Media SA, care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii de ştiri Realitatea TV, a fost modificat pe 8 martie 2013, conform documentelor de la Oficiul Registrului Comerţului.

Din acţionariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvenţă, nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.

Acum, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acţionari sunt: Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%)

Ceilalţi asociaţi ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Naţional „Petrom-Energie” (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este şi administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).

Florin Bercea este administratorul special al Realitatea Media SA, în timp ce societatea Dinu Urse şi Asociaţii SPRL este administrator judiciar, având în vedere că Realitatea Media SA este o societate în insolvenţă.

Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că modificarea acţionariatului Realitatea Media SA urmează să fie anunţată şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în conformitate cu Legea audiovizualului.

Pe de altă parte, modificarea acţionariatului Realitatea Media SA la Oficiul Registrului Comerţului vine în continuarea afirmaţiilor pe care Cozmin Guşă le-a făcut în 17 ianuarie, la şedinţa CNA. Atunci, o societate controlată de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru a primit o licenţă audiovizuală prin satelit pentru lansarea televiziunii Realitatea Plus, care ar urma să emită în România, ţările din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.

La respectiva şedinţă a CNA, Cozmin Guşă a declarat că el şi Maricel Păcuraru sunt acţionarii majoritari (80%) ai Realitatea Media SA, printr-un offshore din Cipru, precizând că, la momentul respectiv, exista un proces în derulare în respectiva ţară pentru ca justiţia să le recunoască oficial această calitate.

„Noi suntem Realitatea Media. Eu şi cu partenerul meu suntem principalii creditori, în proporţie de 80%, ai Realităţii Media. Administratorul special este alături de noi (Florin Bercea, n.r.), votat de către toţi acţionarii. Probabil că, în scurt timp, o să vă prezentăm, după ce se termină procesul în Cipru, faptul că suntem şi acţionarii 100% ai brandului Realitatea Media şi ai acestei companii din offshore-ul din Cipru. După ce se va termina procesul. E ultima înfăţişare în curând, dar asta nici măcar nu are relevanţă, pentru că o societate aflată în insolvenţă, decizia este la noi. Noi suntem Realitatea Media în calitate de acţionari minoritari astăzi, dar în calitate de creditori – cei care guvernează procesul de activitate în această perioadă de insolvenţă – suntem acţionari în proporţie de 80%”, a spus Cozmin Guşă.

În aceeaşi şedinţă, Narcisa Iorga, membru al CNA, i-a spus lui Cozmin Guşă că, potrivit Legii audiovizualului, societatea Realitatea Media SA are obligaţia să prezinte la CNA acţionariatul real. Iorga a precizat atunci că, potrivit documentelor depuse la CNA, acţionar majoritar al Realitatea Media este Elan Schwartzenberg. „Îmi aduc aminte că însuşi dumneavoastră aţi spus că Ioana Vântu este acţionarul majoritar al Bluelink Comunicazione”, i-a mai spus Narcisa Iorga lui Cozmin Guşă.

„A fost o perioadă în care noi nu am acţionat trustee-ul pe care îl aveam, în schimb ei au acţionat trustee-ul pe care îl aveau în legătură cu Elan Schwartzenberg, în urma căruia Elan Schwartzenberg nu mai era acel acţionar în proporţia pe care dumneavoastră aţi menţionat-o. Însă aceasta este o discuţie juridică care nu are relevanţă pentru o societate în insolvenţă, care este guvernată prin legile statului român de către creditori, unde nu este nicio îndoială că noi suntem 80%”, a mai spus Cozmin Guşă.

Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este societatea Dinu Urse şi Asociaţii SPRL, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Bercea, prezent, pe 4 octombrie, la şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, în calitate de administrator special al Realitatea Media.

Cu acelaşi prilej, Florin Bercea a mai spus că omul de afaceri Elan Schwartzenberg nu a mai participat la ultimele adunări generale ale acţionarilor Realitatea Media, din iulie, august şi septembrie 2012, iar locul lui a fost luat de Ioana Vântu (fiica omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, n.r.), în calitate de reprezentant al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, care la momentul respectiv era principalul asociat al societăţii Realitatea Media SA.

Pe de altă parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.

Totuşi, Ioana Vîntu anunţase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferinţă de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

Pe de altă parte, Elan Schwartenberg a declarat, pe 4 iulie 2012, pentru MEDIAFAX, că Bluelink Comunicazione a vândut creanţa pe care o avea la Realitatea Media unei firme din Ungaria, fapt pentru care, în prezent, Bluelink are doar o valoare „emoţională”.

Acţionariatul Realitatea Media SA nu apare încă modificat pe site-ul CNA, instituţie care eliberează licenţele audiovizuale. Societăţile care deţin licenţe audiovizuale (precum Realitatea Media, care deţine mai multe licenţe, între care cele pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM şi Radio Guerrilla) sunt obligate prin Legea audiovizualului să informeze CNA cu privire la modificările acţionariatului lor.

Cookies