Gunoaiele din București ajung în depozite ilegale din jurul Capitalei. Specialiștii se tem că totul se poate transforma într-un adevărat dezastru ecologic

01 oct. 2021
117 Afișari
Gunoaiele din București ajung în depozite ilegale din jurul Capitalei. Specialiștii se tem că totul se poate transforma într-un adevărat dezastru ecologic

Multe dintre gunoaiele din București par să ajungă în depozitele ilegale din jurul Capitalei. În prezent, specialiștii se tem că totul se poate transforma într-un adevărat dezastru ecologic pentru bucureșteni.

Gunoaiele par să acapareze Bucureștiul și localitățile din jur, iar autoritățile nu prea au ce face. Statisticile arată că peste 3.000 de tone de gunoi sunt produse zilnic în Capitală. Scandalos este faptul că o parte mare din acestea ajung în gropi ilegale amplasate în județele Argeș sau Dâmbovița. Practic, avem parte de o sursă continuă de poluare în jurul orașului, motiv pentru care suferim toți.

Gunoaiele ilegale sunt arse frecvent, crescând gradul de poluare

Deoarece legile sunt delăsătoare, iar amenzile infime, cea mai mare parte dintre aceste deșeuri sunt arse ilegal, iar fumul toxic rezultat ajunge să ne îmbolnăvească pe toți, scrie știrileprotv.ro. Cu toate că operatorii de salubritate sunt obligați să duce gunoaiele fie în stații de sortare speciale, ori în groapa de la Vidra, singura funcțională, cei drept la limita legii, din București, cea mai mare parte dintre acestea se duc însă în alte locuri neconforme. Acestea sunt considerate adevărate depozite ilegale de gunoi.

Un astfel de depozit ilegal este amplasat în județul Călărași, la doar 300 de metri de Dunăre, în localitatea Ulmeni. Aici a fost construită o stație de sortare, într-un fost grajd de porci pentru a aduce gunoaiele din sectoarele 2,3 și 4 ale Bucureștiului. Șocant este faptul că depozitarea gunoaielor se întinde pe zeci de hectare, pe niste platforme de beton sau îngropate direct în pământ.

„Se poate transforma într-un dezastru ecologic, nu sunt vorbe mari, așa se va întâmpla. Dacă aia funcționa vreodată, nu aveai cum să faci față cantității imense de deșeuri, să le sortezi”, a explicat Valentin Barbu, prefectul județului Călărași.

Deșeurile ar trebui sortate, însă practic sunt depozitate ilegal și arse

Cu toate ccă teoretic aici ar trebui aduse deșeurile pentru tratare, de fapt este vorba de un depozit ilegal pentru gunoaiele capitalei.

„Acolo nu e un depozit de deșeuri, e o stație de sortare care și-a depășit capacitatea pentru că poți să faci depozitare temporară cât sortezi numai că au aubuzat și au făcut un depozit de deșeuri”, transmite fostul președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Luna trecută, chiar de 1 septembrie 2021, Ministerului Mediului a organizat un control în județul Călărași. Din senin, a doua zi, aici a izbucnit un incendiu imens care durat zile întregi.

Jurnaliștii Pro TV spun că cel mai probabil aceste incendii au fost puse intenționat pentru ca nimeni să nu știe exact ce cantitate de gunoi a fost adusă aici în ultimii ani, de când au fost sesizatate transporturi masive de deșeuri. Mai mult, Garda de Mediu a interzis orice activitate de depozitare pentru gunoaie aici și a amendat proprietarul depozitului, cât și firma de salubrizare a Sectorului 3, creată de primarul Robert Negoiță, care o folosea. S-au dat amenzi de zeci de mii de lei, însă munții de gunoaie de acolo vor rămâne o problema de mediu în continuare.

„Trasabilitatea scoate businessul la suprafață și atunci nu mai vorbim de depozite ilegale, bani la negru, de clanuri interlope care se luptă pentru supremația pieței deșeurilor cum probabil avem acum dacă ne mai uităm o dată pe hărți”, explică Octavian Berceanu, fostul comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu, demis recent de premierul Florin Cîțu.

Cookies