BAZAR

Grupare acuzată de trafic de deșeuri și fier vechi, percheziționată de polițiști

Un număr de 27 de percheziţii au loc, joi, la locuinţele a 15 persoane şi la firme din Bucureşti, Buzău, Prahova, Ilfov, Dâmboviţa şi Giurgiu, fiind vizată o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, care a produs un prejudiciu de 10 milioane de lei prin tranzacţii cu fier vechi, informează RTV.

Percheziţiile vizează destructurarea unui grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul colectării deşeurilor feroase şi neferoase.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din activitatea de achiziţionare de deşeuri, prin utilizarea a şapte societăţi comerciale de tip „fantomă” şi crearea unor circuite comerciale şi financiare fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi a taxelor către stat.

În realitate, deşeurile erau livrate unui număr de nouă societăţi comerciale care nu înregistrau în evidenţele contabile nici achiziţia şi nici vânzarea acestor mărfuri.

Pentru mărfurile livrate de către furnizorii reali erau întocmite facturi prin care livrările figurau ca fiind efectuate de către societăţile „fantomă”, plăţile fiind făcute în conturile aceloraşi societăti. Învinuiţii ridicau sumele de bani din conturi şi le achitau furnizorilor contravaloarea deşeurilor, fără întocmirea vreunui înscris contabil, iar astfel sarcina achitării obligaţiilor fiscale aferente activităţilor de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase (16% impozit pe venit şi 3% taxa de mediu, ambele cu reţinere la sursă) era transferată ilegal către aceste societăţi, mai spun procurorii DIICOT.

Prejudiciul cauzat de această grupare este estimat la zece milioane de lei, reprezentand impozit pe venit şi taxa de mediu. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button