ARHIVA B365

Grup specializat în înşelăciuni prin metoda „accidentul”, destructurat de Poliția Capitalei

În perioada 18 decembrie 2014 – 19 ianuarie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 1 au documentat activitatea infracţională a unui grup format din şapte bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 49 de ani, bănuiţi de săvârşirea de înşelăciuni, se arată într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Astfel, doi dintre bărbaţii implicaţi, încarceraţi în penitenciar, prin asumarea de calităţi oficiale false, determinau victimele să le predea diverse sume de bani, spunându-le că fiul/fiica/nepotul acestora ar fi provocat un accident rutier în urma căruia o femeie ar fi decedat, solicitând între 2.000 – 5.000 de euro pentru o rezolvare favorabilă a situaţiilor invocate.

La data de 19 ianuarie a.c., judiciariştii bucureşteni au prins în flagrant doi membri ai grupului infracţional, la scurt timp după ce au ridicat suma de 5.000 de lei şi 500 de euro de la o femeie indusă în eroare de către aceştia prin metoda menţionată.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost găsite două telefoane mobile şi două cartele, folosite pentru contactarea victimelor, precum şi suma de 895 de euro şi 600 de lei, provenită din săvârşirea de infracţiuni.

În sarcina bărbaţilor a fost reţinută săvârşirea a 14 fapte, dintre care şapte infracţiuni de înşelăciune şi şapte infracţiuni de tentativă la înşelăciune.

Poliția Capitalei continuă cercetările în acest caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de îmşelăciune, cu cei şapte membri ai grupului infracţional în stare de arest preventiv.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în acest gen de situaţii.

Astfel, în cazul în care sunteţi contactat de persoane ce se recomandă drept reprezentanţi ai unei companii de telefonie şi care vă anunţă că sunteţi câştigătorul sau câştigătoarea unui concurs, solicitându-vă să efectuaţi plăţi, să cumpăraţi cartele preplătite sau să apelaţi numere de telefon, vă rugăm să verificaţi dacă compania de telefonie derulează un astfel de concurs şi dacă dvs. participaţi în cadrul acestuia.

Totodată, pentru a evita riscul de a cădea în plasa unor infractori ce urmăresc să vă înşele, solicitaţi celui care v-a apelat cât mai multe detalii cu privire la concursul în cadrul căruia aţi fi câştigat premiul. Un astfel de comportament indică suspiciuni din partea dvs., dar şi faptul că sunteţi o „ţintă dificilă”, ceea ce îi face pe unii dintre cei care vor să vă înşele să renunţe.

Nu comunicaţi în aceste situaţii informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele preplătite.

Tot pentru a vă pune la adăpost de aceste încercări de fraudă, Poliţia Capitalei vă recomandă să nu apelaţi eventualele numere indicate de cel care v-a contactat, înainte de a verifica dacă acestea sunt alocate de către compania de telefonie unui concurs în derulare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button