Grup de pușcăriași care frauda lumea prin telefon, destructurat de poliție

de:
14 mart. 2013
0 Afișari
Grup de pușcăriași care frauda lumea prin telefon, destructurat de poliție

În urma percheziţiilor, în camera unde se aflau încarceraţi liderii grupului au fost găsite cartele telefonice, telefoane mobile, o evidenţă cu numele şi prenume persoanelor contactate, precum şi două carduri de memorie, iar în celelalte locaţii percheziţionate au fost găsite telefoane mobile, 700 de lei şi 100 de euro, documente şi carduri bancare.
Acţiunea poliţiştilor bucureşteni de la Sectorul 5 a vizat destructurarea unui grup infracţional specializat în înşelăciuni „prin telefon”, în contextul în care Poliţia Capitalei a primit plângeri prin care era sesizat faptul că mai mulţi cetăţeni au fost apelaţi de către persoane necunoscute, atât pe telefonul fix cât şi pe telefonul mobil, care pretindeau că reprezintă o companie de telefonie fixă şi că prin tragere la sorţi ar fi câştigat un premiu în bani în valoare de 10.000 de euro.
Pentru a intra în posesia „premiului”, părţilor vătămate li se solicita achitarea unui comision, prin depunerea de sume de bani în diferite conturi bancare şi la oficii poştale.

În urma verificărilor de specialitate întreprinse cu ajutorul Direcţiei de Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi al Serviciului Român de Informaţii, poliţiştii bucureşteni au descoperit că în perioada ianuarie – martie 2013, mai mulţi bărbaţi au contactat peste 30 de persoane din Bucureşti şi din provincie, cărora le-au comunicat că au câştigat diferite premii, iar pentru ridicarea acestora era necesară virarea unor sume de bani într-un anumit cont.
După depunerea sumelor de bani, complicii autorilor, pe numele cărora erau deschise conturile bancare sau se făcea depunerea banilor prin mandate poştale online, retrăgeau instant sumele depuse.
Prin acest mod de operare, suspecţii au reuşit să inducă în eroare mai multe persoane de la care au obţinut sume de bani cuprinse între 50.000 şi 150.000 de lei.
Cercetările judiciariştilor bucureşteni au relevant faptul că grupul infracţional era coordonat de doi bărbaţi de 29 şi 30 de ani, încarceraţi într-un penitenciar din judeţul Harghita pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi tâlhărie, ajutaţi în activitatea infracţională de alte cinci persoane, care retrăgeau sumele de bani depuse de către părţile vătămate din mai multe conturi bancare şi de la oficiile poştale, la indicaţiile telefonice ale liderilor grupului.
Cercetările sunt continuate de Poliţia Capitalei, cu cinci dintre membrii grupului în stare de reţinere, aceştia urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventive.
Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în acest gen de situaţii.

Astfel, în cazul în care sunteţi contactat de persoane ce se recomandă drept reprezentanţi ai unei companii de telefonie şi care vă anunţă că sunteţi câştigătorul sau câştigătoarea unui concurs, solicitându-vă să efectuaţi plăţi, să cumpăraţi cartele preplătite sau să apelaţi numere de telefon, vă rugăm să verificaţi dacă compania de telefonie derulează un astfel de concurs şi dacă dvs. participaţi în cadrul acestuia.

Totodată, pentru a evita riscul de a cădea în plasa unor infractori ce urmăresc să vă înşele, solicitaţi celui care v-a apelat cât mai multe detalii cu privire la concursul în cadrul căruia aţi fi câştigat premiul. Un astfel de comportament indică suspiciuni din partea dvs., dar şi faptul că sunteţi o „ţintă dificilă”, ceea ce îi face pe unii dintre cei care vor să vă înşele să renunţe.

Nu comunicaţi în aceste situaţii informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele preplătite.

Tot pentru a vă pune la adăpost de aceste încercări de fraudă, Poliţia Capitalei vă recomandă să nu apelaţi eventualele numere indicate de cel care v-a contactat, înainte de a verifica dacă acestea sunt alocate de către compania de telefonie unui concurs în derulare.

Cookies