ARHIVA B365

Gruia Stoica, condamnat la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Decizia e defintivă

În același dosar, avocatul Doru Boștină a fost condamnat la un de închisoare cu suspendare, informează Agerpres.

Această decizie a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului, care au admis apelurile declarate de Gruia Stoica și Doru Boștină împotriva deciziei Curții de Apel Ploiești din martie 2015 în sensul scăderii pedepselor de la 4 ani cu executare la 2 ani și șase luni cu suspendare în cazul lui Stoica și de la 3 ani cu executare la un an cu suspendare pentru Boștină. Al treilea judecător a opinat că ar trebui menținută pedeapsa de 4 ani cu executare pentru Stoica și doar modificată pedeapsa pentru Boștină.

Instanța a mai dispus ca cei doi să respecte mai multe obligații: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Ilfov (Gruia Stoica) și la Serviciul de Probațiune București (Doru Boștină), la datele fixate de acestea; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea lor; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă, precum și informațiile și documentele de natură a permite controlul mijloacelor lor de existență.

Pe parcursul termenelor de supraveghere, ei vor presta muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadele de 60 de zile — Doru Boștină și de 90 de zile — Gruia Stoica.

Gruia Stoica va presta munca în folosul comunității la Direcția de Asistență Educațională sau la Societatea Medicală ”Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, ambele situate în orașul Voluntari, județul Ilfov; Doru Boștină — la Agenția Națională Antidrog — Centrul de Asistență Integrată în Adicții ”Obregia” sau la Centrul de Asistență Integrată în Adicții, ambele din municipiul București, potrivit deciziei instanței.

Pe 5 martie 2015, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiești la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. În același dosar, avocatul Doru Boștină a primit trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Potrivit DNA, în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru SE Ișalnița).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând Complexului Energetic Oltenia și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boștină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii susțin că, în acest context, avocatul Boștină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preț și va folosi pentru realizarea traficului de influență un intermediar care poate exercita influența directă asupra directorului general al CFR Marfă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button