La sfârșitul lunii martie, în Parcul Grozăvești din București au fost tăiați 49 de copaci, în mod ilegal, de pe un teren aflat în proprietate privată. Arborii au fost retezați fără aviz, susține Primăria Capitalei, iar proprietarul terenului a fost amendat cu fabuloasă sumă de 4900 lei. Cetățenii din cartier spun că asistă neputincioși la desfințarea Parcului Grozăvești. Ei s-au organizat într-un grup civic și cer Primarului sectorului 6 spații verzi și locuri de joacă pentru copii.
Iulia Gutulov locuiește în cartieriul Grozăvești și, de dragul fetițelor sale, a înființat Grupul de Inițiativa Civică ”Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești”. La început erau 80, astăzi sunt aproape 400 de cetățeni care se implică activ în viața cartierului și cer socoteală adminstrației pentru calitatea vieții copiilor lor. Au și pagină de Facebook, https://www.facebook.com/Locuri.De.Joacă.Și.Spații.Verzi.În.Grozăvești.
Iulia Gutulov: ”În ultimul timp au defrișat tot mai mult din Parcul Grozăvești, au chelit bucată aceea de parc care este proprietate privată. Au distrus și aleile pietonale, le-au spart cu pikamerul. Noi ne-am sesizat la prima defrișare când au tăiat copacii și au stricat aleile în luna martie. La începutul lui aprilie am văzut că au tăiat și alți copaci, mai erau câțiva rămași în picioare, mai erau niște tufișuri, erau chiar și pomi înfloriti. Poliția ne-a răspuns că a aplicat amenzi”.
Retrocedarea unor fâșii din Parcul Grozăvești s-a întâmplat în anii 2005, 2006, în timpul mandatului Primarului de atunci al sectorului 6, Cristian Poteraș. Cristian Poteraș a fost condamnat la închisoare pentru retrocedări frauduloase. Conform unei investigații Rise Project, terenurile au fost restituite pe numele unor oameni simpli, semianalfabeți sau muribunzi, care i-au dat primarului procură de reprezentare. Astfel, bucăți din parc ar fi ajuns în cele din urmă la rude și la parteneri de afaceri ai familiei Poteraș.
În perioada interbelică, Primarul Dem I. Dobrescu a constituit, în mandatul său (1929-1934), o comisie de specialiști care a elaborat un plan coerent de sistematizare a Capitalei, pentru o perioadă de 30-40 de ani. În acest plan, la Capitolul IV – Spații verzi și terenuri de joc, Marele Parc Grozăvești ar fi trebuit să aibă 120 de hectare și este primul de pe lista de parcuri și grădini proiectate. În zilele noastre, pe terenul Marelui Parc Grozăvești, proiectat in anul 1935, se află campusul Politehnicii, Parcul Grozăvești de astăzi care are opt hectare și fosta platformă industrială Semănătoarea.
Iulia Gutulov: “Am pornit de la problema lipsei locurilor de joacă, am aflat că pentru amenajarea unui loc de joacă este nevoie de spații publice de preferință verzi și pentru că în cartier acestea lipsesc cu desăvârșire am ajuns să milităm și pentru salvarea Parcului Grozăvești, redeschiderea campusului Politehnicii pentru vizitatori și rezolvarea problemelor de infrastructură din cartier. În jurul datei de 1 iunie campusul Universității Politehnica București se va redeschide pentru vizitatori după o pauză lungă de doi ani”.
Iulia Gutulov: “Într-un timp scurt, de doar câteva luni, membrii Grupului nostru civic au mobilizat comunitatea, au fost insistenți, prezenți la acțiunile de PR ale Primarului Ciprian Ciucu și au obținut o întâlnire la Primăria Sectorului 6 cu oamenii din Grozăvești în data de 11 aprilie 2022. La această primă întâlnire cetățenii din cartier au transmis direct domnului primar care sunt problemele din cartier și au primit promisiuni de rezolvare, printre care și redeschiderea campusului Politehnica pentru vizitatori. În cartier a fost mare bucurie pe data de 5 mai, când domnul primar a anunțat pe pagina sa de Facebook că a semnat protocolul de colaborare cu UPB. Așteptăm cu nerăbdare și redeschiderea oficială a campusului pentru vizitatori. Redeschiderea campusului Politehnica pentu vizitatori este un prim mare succes pentru grupul nostru civic și o dovadă a faptului că problemele din cartier se pot rezolva, dacă oamenii se implică”.
Iulia Gutulov: “Avem o colaborare frumoasă cu mai multe ONG-uri de mediu cu ajutorul cărora milităm pentru salvarea Parcului Grozăvești. De asemenea atât în mediul online cât și offline aducem oamenilor la cunoștință pericolul în care se află parcul Grozăvești și faptul că acesta se poate salva, dacă primăriile capitalei vor. De exemplu, fostul primar al capitalei, doamna Gabriela Firea a redat comunității Parcul Verdi în anul 2019. Ne așteptăm ca și domnul primar al capitalei Nicușor Dan, care a luptat în trecut pentru salvarea spațiilor verzi, și domnul primar, Ciprian Ciucu, ce ne-a promis parcuri, să redea comunității Parcul Grozăvești”,
Iulia Gutulov: ”Împreună cu părinții din cartier ne-am dat seama că lipsa spațiilor verzi și a locurilor de joacă este o problemă generală. Când ne-am mutat noi în cartier nu ne așteptam să fie așa, ci ne așteptam ca autoritățile să rezolve aceste probleme, cum s-a întâmplat în sectorul 3 din care ne-am mutat. Ne sufocăm între betoane, vine căldura, sunt lucruri simțite, dar noi știm că avem drepturi. Am studiat legislația și știm care ne sunt drepturile. Legea prevede un minimum de 26 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor, în București dacă avem zece. Nu se ține cont de lege, iar spațiul verde este mișcorat tot mai mult de dezvoltatorii imobiliari și de autoritățile care le aprobă proiectele. În Parcul Grozăvești, o parte din terenul de 8 hectare a fost retrocedat ilegal, acum vor să construiască acolo un bloc cu 23 de etaje”.