Un fermier din județul Bihor a avut alte gânduri cu fondurile europene primite pentru ferma sa de legume. De fapt, s-a reorientat, pentru că tot fermă a făcut cu suma de 40.000 de euro, însă nu de roșii sau castraveți, ci de canabis. Tânărul nu s-ar afla la prima aventură în această „industrie”, potrivit autorităților.
Ferma de legume a devenit mai „verde” pentru un tânăr fermier, de profesie inginer agronom, din localitatea Ineu din județul Bihor. Acesta a folosit banii primiți de la Uniunea Europeană sub formă de fonduri nerambursabile pentru a-și deschide o fermă de canabis, deși el declarase că aici va crește legume, potrivit Realitatea.
Autoritățile europene i-au aprobat solicitarea tânărului în anul 2015, fiind vorba despre fonduri în valoare totală de 40.000 de euro. Din acestea, 30.000 de euro au venit drept primă tranșă, pentru ca fermierul să își cumpere utilajele necesare cultivării de leguminoase, ceilalți 10.000 de euro urmând a fi primiți dacă sunt îndeplinite toate clauzele asumate prin contract.
Odată ce a primit prima tranșă, bărbatul a investit banii într-o cultură de canabis. Autoritățile au descoperit la fața locului mai multe corturi speciale, în care se aflau 42 de plante, dintre care 22 ajunse la maturitate, având o înălțime de circa 85 de centimetri. De pe acestea polițiștii au strâns în total o „recoltă” de 1,7 kilograme de muguri.
În loc de aparate pentru roșii și castraveți, tânărul a cumpărat lămpi LED, ventilatoare, filtre pentru apă, fertilizatoare, transformatoare electrice, aparate de mărunțit și un cântar de precizie.
Bărbatul din Bihor nu este la prima abatere de acest fel. În 2020, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la 150 de zile-amendă, după ce a fost prins tot cu o fermă de canabis, tot în localitatea Ineu. Fapta se petrecuse în vara anului 2017, și de acea dată tânărul rămăsese fără aparatură: două corturi, transformator, ghivece, trei lămpi, termometre de perete, ventilator electric sau pastile pentru germinare.
De această dată, bărbatul a fost dat chiar și în urmărire generală, deoarece s-a făcut nevăzut după ce ferma sa a fost descoperită. Curtea de Apel Oradea l-a condamnat în cele din urmă definitiv, pe 18 februarie 2022, la un an şi şase luni de închisoare.