În seara zilei de 24 august 1911, vestea că faimosul Leon Leonida, proprietarul Garajelor Leonida de la Șoseaua Jianu (azi B-dul Aviatorilor nr. 14 și 16), “cunoscut sportsman”, și-ar fi aflat sfârșitul într-un groaznic accident de automobil, ajungea la presa din Sărindar.
Gazetele timpului s-au întrecut să confirme informația și să relateze despre primul accident din istoria automobilismului din România, „soldat cu decesul conducătorului auto”. Nu au lipsit nici detaliile afectate, menite să vândă ziarele: “Fiind întins pe iarbă, dl. Leonida avu un moment de luciditate și a putut spune următoarele cuvinte: «Am dureri grozave, aș vrea să mor mai repede». Apoi, ceru să i se facă o injecție și căzu în nesimțire”. Care au fost cauzele accidentului și, mai ales, ce a însemnat Leon Leonida pentru pionieratul automobismului din România, ne spune Bogdan Coconoiu, vicepreședinte Retromobil Club România.
Înainte de a ne întoarce în timp, la început de secol XX, când automobilul stârnea uimire și curiozitate pe drumurile desfundate ale țării, să spunem că, în prezent, România se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese produse în accidente rutiere, potrivit unei statistici realizate în anul 2021 la nivelul Uniunii Europene. Rata mortalității din această cauză este dublă față de media europeană.
Marți, 25 august 1911, Adevărul. “Groaznic accident de automobil. Leon Leonida omorât. O știre laconică ne-a anunțat aseară că lângă Brașov s-a întâmplat un accident auto, a cărei victima ar fi d. Leon Leonida, proprietarul auto-garajului din București și cunoscut sportsman. Din nefericire, știrea ne-a fost mai târziu confirmată. La garajul Leonida din Șoseaua Jianu, unde ne-am interesat asupra acestei nenorociri, nu s-a știut încă absolut nimic pe la orele 7 și jumătate seara”.
Bogdan Coconoiu: Leon Leonida a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai automobilismului din România. Născut în Buzău, la 16 iulie, probabil 1882 (anul nașterii nu a fost stabilit cu exactitate, n.n), licențiat al Facultății de Drept din București, membru fondator al Automobil Club Român în anul 1904, a participat la primul raliu organizat de ACR în același an, pe distanța București Giurgiu și retur, unde a fost al doilea sosit, cu un automobil Mercedes, după Prințul George Valentin Bibescu și Martha Bibescu.
Leon Leonida a avut primele magazine de automobile și de motociclete și primele garaje din București. O parte dintre clădirile garajelor/atelierelor firmei Leonida supraviețuind până astăzi pe Bulevardul Aviatorilor. Vezi și: Leonida&Co – cum a fost nimicit un imperiu auto cu garaje, show-room și bloc corporatist pe Magheru. Azi, extraordinarele clădiri de patrimoniu mor sub ochii noștri
Despre istoria de arhitectură a Blocului Leonida am scris aici: Ce știm despre Blocul Leonida e greșit. Cine a construit Templul Automobilului din Bucureștiul interbelic, acum cu sanctuar fast-food la parter | INTERVIU cu arh. Mădălin Ghigeanu
Bogdan Coconoiu: Din păcate, în august 1911, Leon Leonida și-a găsit sfârșitul într-un tragic accident de automobil, survenit pe șoseaua dintre Brașov-Dârste. Leon Leonida conducea un automobil Fiat, de 90 cp, care fusese folosit, cu câteva ore înainte, pentru o demonstrație în fața unor reprezentanți ai celor de la înzestrarea Armatei, pentru a-i impresiona și a le demonstra calitățile deosebite ale automobilului. Armata intenționa să introducă automobilul în rândurile sale și apela la corpul automobiliștilor voluntari, practic, la membrii ACR care se înrolau cu automobilele lor și îndeplineau diverse funcții de curierat, de transport a conducătorilor armatei, ș.a.m.d.
Bogdan Coconoiu: Automobilul Fiat, condus în acea zi de Leon Leonida, fusese înainte folosit pe un teren accidentat, în preajma Brașovului. Demonstrația pe teren accidentat a cauzat o fisurare a levierului de direcție, practic, piesa care se află între axul volanului și bara de direcție a automobilului. Întorcându-se la Sinaia, a urmat un alt șoc pentru automobil, știm că la vremea aceea drumurile nu erau asfaltate, iar această pârghie de direcție a cedat și automobilul a căzut într-un șanț, Pasagerii cu care se afla Leon Leonida în mașină au avut noroc și au căzut din automobil, însă Leon Leonida, încercând să oprească mașina, s-a ținut de volan și, răsturnându-se, a fost prins sub ea. Leon Leonida este considerat a fi primul român mort într-un accident de automobil.
Bogdan Coconoiu: Revista “Automobila”, numărul din septembrie 1911, publică sub semnătura lui Jean Cămărășescu, o serie de informații, un necrolog pentru Leon Leonida, iar textul apărut pe coperta sună astfel: “Leon Leonida, membru al comitetului Automobil Club Român și director al firmei Leonida& Co din București, a murit într-un accident de automobil în împrejurimile Brașovului, cu un Fiat de 90 cp”. Cauzele acestui accident au fost pur tehnice, pârghia de direcție s-a fisurat. Datorită prestigiului și faptelor sale remarcabile, noi, cei pasionați de automobile, îl considerăm pe Leon Leonida un Henry Ford al României, practic, cel care a pus România pe roți. A încurajat folosirea automobilului, pentru că știți că la început existau tot felul de legi ciudate. De pildă, în Anglia, automobilul trebuia să fie precedat de un om cu un steag roșu. În România trebuia să meargă la pas, cu 5 km la oră. Leon Leonida a fost membru fondator al Automobil Clun Român, fondat în ziua de 5 aprilie 1904, la Hotelul Boulevard.
B365.ro: Ce ne spune fotografia realizată în anul 1911 în magazinul Leonida de pe Calea Victoriei?
Bogdan Coconoiu: Magazinul Leonida de pe Calea Victoriei era un spațiu foarte interesant, se afla pe locul unde se există acum hotelul Radisson Blu, clădirea a fost demolată. Este foarte frumos de văzut în interior eleganța magazinului. Practic, era un magazin de vânzare a automobilelor, dar și de piese și accesorii. În fotografie se văd băieții de prăvălie care așteptau clientela. Existau niște vitrine imense în care erau expuse piesele și accesoriile, cu cataloage, cu mașina așezată pe un piedestal. Era un loc foarte elegant.
B365.ro: Informația care ne spune că niște țărăni au atacat niște automobiliști este adevărată?
Bogdan Coconoiu: Da, la început de secol XX românii erau foarte porniți și speriați de automobil, pentru că, vă dați seama, când au apărut automobilele, caii, în special, au fost speriați de vijelioasa mașinărie care scotea fum și foc, mai dădea și rateuri și îi speria de moarte pe oameni. Vă dați seama că nici șoferii nu erau dintre cei mai buni, nu existau permise de conducere. Se mai întâmplau accidente, îl mai agățau pe câte unul care mergea beat pe marginea drumului, deci a fost o luptă întreagă. Dar, cu tact și diplomație, automobilul a reușit să fie inclus ca un obiect foarte util pentru societate.
Mai jos, dacă doriți să vedeți stilul jurnaliștilor de la început de secol XX, iată un articol din 23 august 1911. “Tragica moarte a d-lui Leonida. Proprietarul autogarajului cu același nume, ucis într-un accident de automobil, între Dârste și Brașov. D-rul Constantinescu, din Buzău, rănit”
“Predeal, 21 august. Un groaznic accident de automobil care a costat viața unui cunoscut automobilist din București, dl. Leon Leonida, proprietarul auto-garajului cu același nume, s-a întâmplat azi pe la orele 6 și jumătate seara, în apropiere de Brașov. D. Leonida și soția d-sale, și d-na dr. Constantinescu, dl. dr. Titi Constantinescu de la Buzău, d-na Crainic, dl. Orațiu Niculescu și alte persoane plecaseră eri dimineața din Sinaia în excursiune, în trei automobile. Pe la orele 10 și jumătate au ajuns la Mănăstirea Sinaia, de unde, după masă au plecat la Brașov. Între Dârste și Brașov, automobilul d-lui Leonida – care mergea înainte cu o viteză de 90 km pe ora, și în care se aflau și d-na Leonida, d-nele Constantinescu și Crainic și dl. dr. Titi Constantinescu s-a răsturnat în șanțul șoselei. Accidentul era datorit ruperei subite a cârmei. D. Leon leonida a fost omorât pe loc. D. dr. Constatinescu are un picior scrântit și câteva răni ușoare la obraz. Șoferul are un picior rupt. Celelalte persoane au scăpat”.
“De altă parte primim și din Sinaia asupra aceluiași accident următoarea relatațiune: automobilul d-lui Leonida, în care se găseau d-na și d. Leonida, d-na dr Titi Constantinescu și o domnișoară, și care mergea cu o viteză de 105 km pe oră – a suferit un accident la 4 km de Brașov. La un moment dat s-a rupt baza dela cârmă și, în viteza vertiginoasă cu care înainta, automobilul a dat într-un șanț, răsturnând pe călători.Trăsura a trecut peste pieptul d-lui Leonida, rupându-i coastele. D. dr. Constantinescu s-a ales cu o lovitură la ochiu”.
“D-na Constantinescu și domnișoara care o însoțea s-au scăpat neatinse. În timpul acesta, sosind automobilul în care erau d-nii Costinescu și Procopiu-Dumitrescu, s-a dat grabnice ajutoare d-lui Leonida, a cărei față devenise neagră din cauza hemoragiei. În nesimțire, victima a fost transportată la spitalul din Brașov, unde, după câteva minute, a murit. D-na Leonida, leșinată din cauza emoției și a durerii pricinuite de starea disperată în care lăsase, pe locul accidentului pe bărbatul ei, a fost adusă la Sinaia. D-sa însă nu știe de moartea acestuia. D. dr. Titi Constantinescu, după cum s-a văzut, rănit și d-sa, a rămas la Brașov, directorul garajului Leonida din Sinaia a plecat la Brașov, pentru a lua măsuri pentru aducerea corpului lui Leon Leonida la București. Nefericitul Leonida, căsătorit de 6 ani, moare, în chip atât de tragic, în floarea vârstei, la 31 de ani. Vestea catastrofei, cunoscută încă de aseară în capitală, a produs o dureroasă emoție”.