Griviţa, căţeluşa mutilată şi lăsată fără bot, ar putea ajunge la New York

de:
10 oct. 2013
22 Afișari
Griviţa, căţeluşa mutilată şi lăsată fără bot, ar putea ajunge la New York

După ce a fost mutilată de un bucureştean, Griviţa a devenit vedetă în rândul iubitorilor de animale în special a celor de peste hotare, care vor acum să o adopte. Medicul veterinar Anca Tomescu, de la Vier Pfoten, spune că a primit sute de e-mail-uri de la străini din toate colţurile lumii, în special din Europa de Vest, începând din Ungaria şi până în Germania, Marea Britanie şi chiar din SUA, de la New York. „Am primit cereri de adopţie din toate colţurile lumii, inclusiv din New York. Stăteam şi mă gândeam că dacă ne hotărâm să o dăm în adopţie, pentru că aşa e mai bine pentru ea, e foarte clar că toată lumea va întreba ce se va întâmpla cu ea şi va veni inevitabil răspunsul: un român i-a dat cu ceva în cap, adică ne vom face din nou de râs la nivel internaţional. Să vedem cât va dura şi a doua operaţie, cât va dura perioada post-operatorie. Oricum, dacă vom hotărî să o dăm în adopţie trebuie să fim foarte atenţi cui o vom da pentru că este un câine care are nevoie de atenţie specială, de îngrijiri zilnice, de toaletarea locului. Este un câine care nu mai arată bine din punct de vedere estetic aşa că persoana care îşi asumă adopţia trebuie să ştie la ce se înhamă. Oricum, nu se pune problema adopţiei anul acesta. Cochetez cu ideea chiar să o iau eu. Urmează să văd ce zice fetiţa mea, care a văzut-o în poză şi e şocată pentru că nu înţelege cum a putut cineva să facă aşa ceva„, a declarat, joi, medicul veterinar Anca Tomescu de la Vier Pfoten.

Citește și Bătaie de joc la adopţii de câini:Telverde indicat de Primărie face legătura la hingherii prinzători – înregistrare audio 

Citește și Cine a mutilat-o pe cățelușa cu botul tăiat: Plângere penală făcută la Poliție 

Înainte de a fi mutilată, Griviţa stătea pe lângă un bloc din zona Gării de Nord şi era hrănită de locatarii imobilului respectiv. „Era căţelul blocului. Era hrănită, îngrijită. O chema Fetiţa. Noi am botezat-o Griviţa pentru că am luat-o de pe Calea Griviţei. Pe noi ne-a sunat o doamnă care trecea întâmplător pe stradă şi a auzit-o plângând. Eu am trimis un echipaj şi m-au sunat colegii mei să-mi spună că sunt şocaţi. Căţeaua era acolo şi era blândă. Ei s-au dus cu tranchilizant şi cu tot ce aveau nevoie pentru a o imobiliza, dar nu a fost cazul. Apoi, am vorbit cu cei de la bloc. Toţi o ştiau. În ziua în care am pus poza cu ea pe Facebook, m-a contactat o doamnă din blocul respectiv şi mi-a spus că Griviţa obişnuia să doarmă sub un balcon din acel bloc, dar a dispărut şi apărut după o săptămână în starea asta. Când au găsit-o colegii mei era plină de sânge închegat peste tot, era foarte imflamată şi infectată zona şi plângea. E un câine bun, un câine blând. E foarte simplu să-i dai una dacă vrei. Nu e un câine agresiv, nu e un câine speriat. Câinii buni şi blânzi cu oamenii ajung să fie supuşi unor asemenea acte de cruzime. Având încredere în noi, în mod sigur nu se aşteaptă să primească un levier în cap sau peste bot„, a explicat Anca Tomescu.

Joi, cătelușa a fost transportată de Vier Pfoten la Adăpostul Speranța din Popești Leordeni, unde și-a luat în primire noua ei căsuță galbenă, amplasată într-o rezervă specială. Potrivit reprezentanţilor Vier Pfoten, vârsta căţeluşei Griviţa este între 4 şi 6 ani.

„În ciuda traumei suferite și a gravității cazului, Grivița are un tonus bun, iar evoluția stării ei de sănătate este satisfăcătoare. Poate să mănance singură hrană umedă, vine la mângâiat și dă din coadă când este chemată. Vier Pfoten le mulțumește tuturor pentru interesul și implicarea în acest caz, precizând totuși că animalul va putea fi adoptat numai după ce va fi complet refăcut în urma intervențiilor chirurgicale și în urma unei decizii luate de medicii veterinari care s-au ocupat de caz”, au precizat reprezentanţii Vier Pfoten, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

O nouă operaţie complexă pentru căţeluşa mutilată

Peste o săptămână Griviţa va reveni la control, iar peste două săptămâni urmează o a doua operaţie. Cea de-a doua operaţie, care va fi destul de complicată, va fi făcută pentru a o putea ajuta pe Griviţa să nu mai respire pe gură. „Peste o săptămână, maxim două, vom încerca închiderea cavităţii nazale prin uniunea pielii deasupra nasului ca să facem legătura cu mucoasa bucală şi să deschidem două orificii nazale. Este într-o situaţie oarecum fericită pentru că există un rest de corneţi nazali care să permită cumva filtrarea aerului, cu condiţia ca fantele pe care le vom deschide, deasupra nasului să funcţioneze adecvat. Dacă reuşeşte intervenţia, ea va putea şi să respire fără riscuri semnificative de aspiraţie a unor impurităţi. Este posibil ca în două-trei luni să se termine toate intervenţiile chirurgicale pe care le va suferi căţeluşa pentru că este planificată în momentul de faţă încă o intervenţie care se va concentra pe căile aeriene de la nivelul nasului. La nivelul gurii ea nu mai necesită o intervenţie deosebită. Foloseşte foarte bine mandibula, limba şi, peste o săptămână-două va începe să mestece cu încredere, pentru că a avut o fractură majoră care este stabilizată în momentul de faţă, dar vindecarea osului durează. Apoi, se pune problema de plastie la nivelul nărilor. Se vor deschide nările deasupra ca să aibă un acces de aer care să nu interfere cu cavitatea bucală, să se separe cavitatea nazală de cavitatea bucală. Ea va rămâne cu botul scurt, nu se pune problema să se monteze vreo proteză sau să reconstituie, dar va fi autonomă. Nu va fi deschisă la complicaţii sau la riscuri deosebite, deci va avea posibilitatea să ducă o viaţă cvasinormală, doar că aspectul este neobişnuit pentru privitori. Iarna nu trebuie expusă la ger, dar oricum, e mai bine decât mi-era frică. Dacă nu mai avea corneţi nazali trăgea direct aerul rece direct pe trahee, dar nu este aşa. Are o brumă de corneţi nazali care permit încălzirea şi umidificarea aerului, cu condiţia ca aerul să intre totuşi pe nişte orificii limitate şi va avea nişte orificii pe care încercăm să le deschidem în cu totul altă zonă, nu jos, ci deasupra, poate chiar între ochi„, a explicat doctorul veterinar Liviu Gaiţă, de la Ortovet, cel care a operat-o pe Griviţa şi care a mai tratat, de-a lungul timpului, şi alţi căţei maidanezi.

Medicul veterinar a mai spus că, în ultima vreme, la cabinet au ajuns foarte multe animale împuşcate. „Când ajung la noi sunt plini de alice. Sunt şi dosare la poliţie depuse, se anchetează, dar e foarte greu, după o alică nu poţi identifica cine a tras. În al doilea rând, sunt multe accidente de circulaţie despre care ni se spune că sunt intenţionat generate, pe străzile mici, unde nu există trafic mare. Există şi animale bătute. Nu pot spune că sunt dese cazurile, însă întâlnim şi asemenea cazuri. Sunt pisici traumatizate de către om. Sunt luate de coadă şi izbite de perete sau lovite cu diferite obiecte. Unele supravieţuiesc, altele nu. Şi la câini există traume şi tăiate, câini strangulaţi şi prezentaţi ca atare şi care totuşi supravieţuiesc. Când se iniţiază asemenea acţiuni violente, de cele mai multe ori se ajunge la omorâre, rareori supravieţuiesc ca să ajungă la medic„, a mai spus medicul Gaiţă.

Şi Anca Tomescu a precizat că, de când a avut loc tragedia lui Ionuţ Anghel, din cauza valului mare de ură împotriva animalelor, numărul telefoanelor cu privire la cazuri de cruzime asupra animalelor a crescut semnificativ. Astfel, de la unul – două cazuri de câini mutilaţi pe lună, organizaţia primeşte acum şi 10 telefoane pe zi.

Cookies