CityZen, orășelul care se naște din ruinele GRIRO. Dezvoltatorii promit un nou centru al Capitalei și patrimoniu industrial conservat

01 feb. 2023
3117 Afișari
CityZen, orășelul care se naște din ruinele GRIRO. Dezvoltatorii promit un nou centru al Capitalei și patrimoniu industrial conservat
CityZen, orășelul care se naște din ruinele GRIRO. Dezvoltatorii promit un nou centru al Capitalei și patrimoniu industrial conservat

Nota B365.ro: Acest conținut este susținut de Speedwell

Vechile hale ale GRIRO vor fi înlocuite de clădiri de apartamente și birouri, dar  și de spații comerciale, verzi și de recreere, toate sub umbrela CityZen, proiectul mixed-use dezvoltat de Speedwell

Ansamblul reprezintă o transformare urbană strategică în zona de vest a Bucureștiului, iar locația sitului are un mare potențial. Terenul se află situat de-a lungul Căii Griviței, o importantă axă urbană cu transport în comun, un loc cu fațade monumentale de clădiri și spații verzi generoase. Zona GRIRO se află între cele două văi ca structuri teritoriale verzi și albastre, care pot fi potențial conectate in interiorul sitului. Prin intermediul acestui proiect, Bucureștiul poate primi un nou centru. Detalii, mai jos.

„GRIRO este o piesă din patrimoniul industrial bucureștean, iar masterplanul propus va menține părțile cele mai relevante ale acestuia”

Terenul Griro, situat într-o parte a orașului în plină schimbare și dezvoltare, este înconjurat de diverse țesuturi și facilități urbane. În plus, terenul industrial din vecinătate permite ansamblului CityZen să fie primul pas al unui proiect mai mare. Acest fost important sit industrial va fi transformat într-o nouă zonă a orașului. Punctul de plecare al unui proiect inovator se bazează pe interpretarea corectă și valorificarea structurilor existente. Zona Griro este o piesă din patrimoniul industrial bucureștean, iar masterplanul propus va menține părțile cele mai relevante ale acesteia.

Pereții monumentali de cărămidă ai vechilor clădiri și unele dintre elementele industriale sunt conservate și integrate

Relevanța proiectului CityZen  este definită nu numai de valorile istorice, ci și de calitatea spațială. Nu doar de fragmente, ci și de spiritul de ansamblu al sitului. Dincolo de clădirile cele mai vechi (cum ar fi atelierul de trenuri), structura principală de oțel a „șopurilor” înalte și joase, pereții monumentali de cărămidă și unele dintre elementele industriale în aer liber sunt menținute și integrate în noua dezvoltare și în spațiul public al acesteia, pentru ca viitoarea reședință să experimenteze istoria vieții de zi cu zi.

În prezent, terenul este murdar și nefolosit. Scopul proiectului CityZen este acela de a reînvia o zonă a Bucureștiului prin inserarea unoi facilități care vor veni în folosul comunității și al orașului.  

CityZen, orășelul care se naște din ruinele GRIRO. Dezvoltatorii promit un nou centru al Capitalei și patrimoniu industrial conservat-2
Pereții monumentali ai vechilor clădiri vor fi conservați și integrați în CityZen

CityZen este o încercare de a conecta în diferite moduri trecutul și viitorul

Noua dezvoltare ia în considerare potențialul și limitele structurii actuale. Structura este menținută cât mai deschisă pentru ca lumina și aerul să pătrundă firesc, iar vegetația să crească. Unele dintre clădiri vor fi refolosite, o parte dintre pereții de cărămidă va fi extinsă în continuarea fațadei noilor clădiri, unele structuri din oțel vor fi introduse în noi structuri independente… o încercare de a conecta în diferite moduri trecutul și viitorul.

Conceptul a fost dezvoltat pornind de la crearea unor spații publice deosebite. Clădirile au venit ca un pas ulterior. S-a dorit construirea unui proiect unde nevoile comunității sunt puse pe primul loc. De aici au rezultat alei pietonale, spații verzi și piațete extinse, locuri destinate oamenilor, create special pentru confortul acestora. 

CityZen va fi o nouă structură urbană foarte articulată și bogată

Masterplanul imaginează situl ca pe o bucată din noul București, unde clădirile vechi și noi creează un spațiu mixt, un loc cu totul special unde să trăiești și să lucrezi. Designul urmează structurile existente ale clădirii – o grilă ortogonală, care oferă lizibilitate clară și orientare. Interpretarea atentă și valorificarea structurii existente a clădirii conduce la o varietate de combinații spațiale ale construcțiilor vechi și noi. Articularea spațiului în concordanță cu bogăția sitului industrial original – greu sau ușor, cărămidă sau oțel, deschis sau intim, înalt sau scăzut – oferă condițiile unui program mixt și distribuit.

Toate spațiile deschise și publice sunt gândite pentru a sprijini mobilitatea

 Masterplanul CityZen propune o structură de spațiu public conectată cu restul orașului datorită rețelei sale de străzi, piețe și zone verzi. S-a dorit crearea unui cartier pietonal, unde circulația mașinilor este limitată la accesul din parcarea subterană, iar principalele legături auto se păstrează în perimetrul sitului. Toate spațiile deschise și publice sunt concepute pentru a sprijini mobilitatea activă și sociabilitatea în spațiul exterior. Structura spațiului public, orientată est-vest și nord-sud, întâlnește pe diagonală Calea Griviței și creează un parc triunghiular, o intrare deschisă și verde în oraș. Această ciocnire a celor două orientări și verdeața adâncă păstrează identitatea și imaginea existente a fabricii Griro și a laturii de vest a bulevardului, în contrast cu fațadele lungi ale clădirilor de pe latura estică.

Cartierele vecine se îmbină cu străzile pietonale intime și spațiile publice din interiorul proiectului

Un parc liniar de-a lungul căii ferate cu mai multe extinderi este un loc pentru joggeri, locuri de joacă și terase care sunt scăldate în luminile aurii ale apusului din București, un spațiu comun împărțit de Griro și cartierele învecinate. O serie de axe generoase est-vest, sub formă de galerie (sub structură de oțel existentă), parc liniar (care integrează spațiile verzi existente) și piațeta liniară (un spațiu mai mineral cu fațade vechi și noi) sunt locul unde comerțul, biroul, grădinițe și facilitățile sunt amplasate. Cartierele vecine se îmbină cu străzile pietonale intime și spațiile publice din interiorul proiectului. Câteva extinderi, precum „piața alimentară” și zonele verzi cu locuri de joacă, funcționează că noduri ale structurii. Există spații flexibile pentru activități formale și informale, dotate cu facilități comune versatile și incluzive, care încurajează interacțiunea pentru toate grupele de vârstă într-o multitudine de situații.

Un sistem de spații verzi se întinde printre structurile vechi și noi. Oferă un limbaj clar al vegetației, magazii pentru diferite activități, vederi naturale și verzi de la ferestre și un sistem ambiental și izotrop pentru tamponarea și infiltrarea apei de ploaie.

CityZen, orășelul care se naște din ruinele GRIRO. Dezvoltatorii promit un nou centru al Capitalei și patrimoniu industrial conservat
Orășelul CityZen

CityZen, un nou limbaj urban impresionant

Limbajul urban va fi dezvoltat pentru a integra fostul limbaj arhitectural din cărămidă și oțel în cartierul nou și contemporan. Clădirile cu volume inferioare (6-10 etaje) sunt planificate pentru a se completa armonios cu structura existentă, iar clădirile înalte (până la 25 etaje) sunt amplasate la bulevard. Între aceste două zone-concept sunt clădirile mijlocii, care vor avea între 15 și 18 etaje și care au rolul de „intermediar” între zona cea mai joasă și zona cea mai înaltă a CityZen.

Toate detaliile au fost luate în calcul atunci când a fost gândit proiectul, inclusiv felul în care cad lumina soarelui și umbrele acum asupra sitului și cum va fi luminat și umbrit natural întreg ansamblul, după ce CityZen va prinde viață.

Unele dintre fostele clădiri industriale vor fi reutilizate

Mixul tipologic include reutilizarea unora dintre fostele clădiri industriale pentru activități multiple și servicii publice și private, precum și mai multe tipuri de locuințe și birouri. Diversele tipologii de clădiri oferă diferite tipuri de locuințe. Prin sit, se vor putea observa magazine, birouri, spații de co-working uneori cu înălțimi duble și mezanin, locuințe cu grădini, grădinițe, … un parter vibrant.

„Proiectul va da naștere unui cartier ușor de recunoscut, cu o siluetă clară”

Împreună, ne imaginăm o nouă bucată din București. Cartierul CityZen va fi permeabil la restul orașului și prima piesă a unei regenerări mai ample care va investi probabil zonele industriale din apropiere. Din acest motiv, masterplanul are în vedere deja posibilitatea extinderii străzilor și regulilor principale de organizare către zonele de est și vest, definind o continuitate a spațiului urban care este crucială pentru evitarea izolării și fragmentării diferitelor cartiere. Proiectul va da naștere unui cartier ușor de recunoscut, cu o silueta clară văzută de la distanță, realizând în același timp micro-spații locale care vor face din fiecare micro-peisaj văzut din locuințe o adevărată „panoramă”. Din interiorul cartierului va fi foarte locuibil, văzut de departe va fi un spațiu memorabil și o nouă centralitate a Bucureștiului.

Proiecte de regenerare urbană care schimba fața orașelor

Proiectul CityZen urmează modelul altor dezvoltări de regenerare urbană în foste situri industriale. 

Astfel de proiecte sunt construite pe terenuri abandonate, care nu mai contribuie la dezvoltarea zonei în care se află ci, din contră, creează un mediu de slabă calitate și nu aduc nicio valoare locuitorilor marilor orașe. 

Câteva exemple de proiecte similare sunt Kings Cross Redevelopment în Londra, UK, Manufaktura Lodz in Lodz, Polonia, Warsaw Brewery în Varșovia, Polonia și multe altele în curs de dezvoltare. 

Odată cu revitalizarea acestor foste zone industriale, noi străzi publice, piațete și parcuri au apărut, alături de locuințe, spații de birouri și facilități. Acolo unde zăceau clădiri abandonate, s-au născut spații care pot găzdui și forma noi comunități. 

Pentru a se asigura că proiectul CityZen va fi la nivelul celorlate dezvoltări de regenerare urbană, Speedwell a cooptat-o pe Paola Vigano, fondatoarea biroului de urbanism cu același nume, localizat în Milano. Paola Vigano este o arhitectă cu experiență semnificativă pe dezvoltări de astfel de dimensiuni și își va aduce aportul la crearea masterplanului.

ANDBA este cel de-al doilea birou de arhitectură care va contribui la dezvoltarea designului de concept. Este un birou cu renume în România, câștigător a mai multe premii în industrie. 

Cookies