Gripa aviară a ajuns iar în România

de:
28 nov. 2016
0 Afișari
Gripa aviară a ajuns iar în România

„În dimineața datei de 22.11.2016, ca urmare a notificării unei mortalități observată la lebede sălbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanța s-au deplasat în acvatoriul portului Constanța. A fost găsit un singur cadavru de lebădă care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Județean (LSVSAJ) din Constanța pentru efectuarea analizelor în regim de urgență”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

„De asemenea, a fost inspectat întreg acvatoriul portului Constanța, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanța, în data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiză cu rezultat pozitiv pentru influența aviară, prin identificarea genomului virusului.

În dimineața zilei de 24.11.2016, au fost expediate la Institutul de Diagnostic și Sănătatea animală din București (Laborator Național de Referință pentru influența aviară), probe reprezentative din cadavrul lebedei de iarnă, în scopul confirmării prezenței virusului influenței aviare.

Conform procedurilor, în data de 23.11.2016, în urma primirii rezultatului de la LSVJ Constanța, s-a procedat la notificarea suspiciunii de influența aviară, efectuarea anchetei epidemiologice de suspiciune IA, întocmirea hărților GIS, întocmirea Planului de Măsuri. De asemenea, a fost notificată Comisia Europeană cu privire la această suspiciune”, se arată comunicat.

Potrivit instituţiei, în zonele apropiate celei în care a fost găsită lebăda moarta (Constanța, Năvodari, Cumpăna și Agigea) şi în care s-au impus acum restricţii sanitare nu există nicio exploatație comercială de păsări, doar gospodării ale populației.

Apariţia virusului gripei aviare pe teritoriul României presupune că toţi proprietarii de păsări sunt obligaţi să ia anumite măsuri. Astfel, sănătatea păsărilor domestice şi sălbatice trebuie monitorizată în permanență pe întreg teritoriul României şi orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA. Trebuie acordată o atenție deosebită și o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde au evoluat focare de Influență Aviară în ultima perioadă.

Toţi proprietarii de păsări, inclusiv cei care au păsări în propriile gospodării trebuie să le ţină închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. Această măsură a fost extinsă și pentru exploatațiile comerciale de păsări autorizate/ înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic.

Cookies