Greva STB, runda a șasea. Care este situația transportului în comun din București

25 ian. 2022
2102 Afișari
Greva STB, runda a șasea. Care este situația transportului în comun din București
Greva STB, runda a șasea. Care este situația transportului în comun din București. Sursa foto: SpotMedia

Situația în București este incertă la începutul zilei de marți, 25 ianuarie, în ceea ce ar putea să devină a șasea zi consecutivă de grevă a angajaților Societății de Transport București, care continuă într-o proporție importantă protestele și cer demisia directorului general al societății, Adrian Criț. Deși luni seară au avut loc negocieri între liderul sindicatului STB, Vasile Petrariu, și Consiliul de Administrație al societății, discuțiile s-au încheiat fără un răspuns clar.

Greva angajaților STB, care a blocat în mare măsură Bucureștiul în ultimele cinci zile, rămâne în continuare prezentă, iar situația este complicată, deoarece nimeni nu știe exact cât și dacă va continua protestul șoferilor și al vatmanilor. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a oferit luni seară o serie de declarații prin care a estimat câte tramvaie și autobuze vor ieși pe traseu pe parcursul zilei de marți, 25 ianuarie.

Grevă STB, ziua a șasea. Câte vehicule ies azi pe traseu, potrivit lui Nicușor Dan

Astfel, conform primarului ar urma ca „cel puțin 40%” dintre tramvaiele și autobuzele programate să circule astăzi să iasă pe traseu, ținând cont că acesta a fost procentul de vehicule aflate pe traseu luni seară.

„Dacă în seara asta avem cam 40% din autobuze şi tramvaie, o să avem mâine dimineaţă cel puţin 40% din autobuze şi tramvaie pe traseu. Eu mi-aş dori ca mâine dimineaţă această grevă să se încheie şi să avem o activitate normală de transport public”, a declarat Nicușor Dan pentru Digi24.

Ediul a mai precizat că neînțelegerea dintre protestatari și conducerea STB are la bază o problemă ce nu poate fi rezolvată: contractul colectiv ar conține un articol special care spune că sindicatul nu poate decide demiterea directorului STB, în timp ce nici conducerea societății nu poate să ceară demiterea liderului sindicatului.

Nu în ultimul rând, Dan a adus din nou precizări cu privire la rolul Primăriei Capitalei, care ar urma să se asigure că modul de lucru din STB se va schimba în viitor, dar și că este necesară o poziție „fermă”, care presupune aplicarea unei instanțe de judecată în acest caz.

Ce a declarat liderul sindicatului STB, Vasile Petrariu, după negocierile cu conducerea societății

Liderul sindicatului angajaților STB a oferit luni seară o serie de declarații, în urma negocierilor de la Primăria Capitalei. Astfel, Petrariu acuză Consiliul de Administrație al STB de lipsa de acțiune privind cerințele angajaților care protestează.

„Din păcate, am pierdut atâta timp aici cu speranţa că Consiliul de Administraţie îşi va asuma o decizie care să rezolve acest conflict. Nu au înţeles situaţia de criză în care noi ne aflăm şi ar fi trebuit rezolvată, pentru că problema acum nu e neapărat la noi, ca salariaţi, problema e la cetăţeni. Cetăţenii aşteaptă reluarea activităţii şi noi nu avem aceste garanţii”, a declarat Vasile Petrariu.

De asemenea, liderul sindicatului nu a dat un răspuns clar privind starea grevei, dacă Bucureștiul va fi blocat pentru a șasea zi, spunând că fiecare unitate va decide în parte ce va face.

Cookies