Greva angajaților STB a ajuns la a cincea zi consecutivă. Deși numărul angajaților care au „spart” greva a crescut față de zilele trecute, este o diferență considerabilă între numărul vehiculelor programate în mod normal și numărul tramvaielor, autobuzelor și troleibuzelor care au ieșit luni după-amiază pe traseu.
Transportul în comun de suprafață din București rămâne în mare măsură paralizat în a cincea zi de grevă și proteste a angajaților Societății de Transport București (STB). Din totalul de 777 de vehicule ce trebuiau să circule luni, 24 ianuarie, la ora 18:00, pe traseu se aflau 274 de mijloace de transport în comun. Numărul de vehicule aflate pe traseu este insuficient pentru fluxul de călători care folosesc serviciile STB, însă este considerabil mai mare față de câte circulaseră în zilele precedente de grevă.
Luni, la ora 18:00, se aflau pe traseu 274 de vehicule, aproximativ o treime din câte trebuiau să circule în mod normal – 777. Cifrele au fost comunicate de directorul general al STB, Adrian Criț, conform Agerpres.
Astfel, în această după-amiază circulau 115 tramvaie din totalul de 173 programate și 81 de troleibuze din cele 100 programate. În cazul autobuzelor, situația este cea mai complicată: din totalul de 504 autobuze ce trebuiau să circule la această oră, doar 78 au ieșit pe traseu.
Trebuie precizat faptul că astăzi au ieșit pe traseu vehicule din toate depozitele și autobazele STB din București, o premieră de la startul grevei. Cu toate acestea, continuă ca numărul autobuzelor să fie scăzut.
În cursul zilei de luni, directorul STB, Adrian Criț a ținut o conferință de presă în care a precizat că greva a afectat în mod serios situația financiară a societății, existând riscul real de incapacitate de plată a salariilor sau chiar de intrare în insolvență.
ISU București-Ilfov a transmis că va deschide mai multe puncte de lucru temporare în apropierea celor mai importante stații de metrou din oraș, deoarece greva STB a dus la creșterea numărului cetățenilor care folosesc transportul subteran, fapt care crește riscul apariției aglomerațiilor, care îngreunează o posibilă intervenție a autorităților în situațiile de urgență.
Punctele de lucru vor fi plasate în apropierea următoarelor stații: Piața Unirii 1-2, Universitate, Piața Victoriei, Gara de Nord, Eroilor, Dristor, Piața Sudului și Lujerului.
„În imediata apropiere a stațiilor de metrou mai sus menționate va fi amplasată câte o autospecială de pompieri, membrii echipajului având atât misiunea de a realiza evacuarea călătorilor, în cel mai scurt timp, în eventualitatea producerii unei situații de urgență, cât și de îndrumare a acestora pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, a transmis ISUBIF.
Aceste puncte vor fi active în orele de vârf, adică între 07:00-10:00 și 16:00-19:00, când metroul este frecventat de o mulțime de cetățeni.