UPDATE Greva STB a durat 5 zile. Filmul evenimentelor din prima zi în care capitala București a fost bulversată de lipsa transportului de suprafață

20 ian. 2022
680 afișări
UPDATE Greva STB a durat 5 zile. Filmul evenimentelor din prima zi în care capitala București a fost bulversată de lipsa transportului de suprafață
UPDATE Greva STB a durat 5 zile. Filmul evenimentelor din ziua în care capitala București a fost bulversată de lipsa transportului de suprafață

Începută în 20 ianuarie 2022, greva STB s-a întins pe 5 zile în București, timp în care mijloacele de transport în comun nu au circulat decât în proporție de 20%, în ultimele două zile de proteste. Angajații STB, societatea de transport public de suprafață din București, au intrat în grevă generală, la prima oră a dimineții de joi, acțiune care se prefigura cu o zi înainte, în timpul protestului de amploare din fața instituției din bd. Dinicu Golescu în care angajații cereau măriri cu 35% a salariului și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Cum negocierile pe baza revendicărilor eșuaseră, sindicaliștii au dispus ca șoferii STB să nu iasă joi, 20 ianuarie pe traseu.

Citiți mai jos o cronologie a evenimentelor din 20 ianuarie, din București, un moment rar pentru bucureștenii grăbiți care nu s-au mai confruntat cu o grevă a transportului public de suprafață din 2010, în aprilie.

Filmul evenimentelor din 20 ianuarie, GREVA STB:

Ora 4.27, noaptea. STB anunță pe Facebook că mai mulți angajați ai Societății de Transport București (STB SA) au intrat în gervă spontană, joi dimineață, mai multe autobuze neieșind pe traseu. STB denunță protestul ca ilegal și amenință că nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, începeau acțiuni de protest în 15 depouri și autobaze din Capitală.

Ora 06:40 TPBI ( Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov) face apel la conducerea și la salariații operatorului să respecte prevederile legale și, indiferent de situația negocierilor, să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în București, cât și în zona metropolitană.

Ora 7.10 Conferință de presă a directorului STB, Adrian Criț, în care l-a acuzat pe liderul de sindicat Vasile Petrariu (consilier general al PSD) că se află în spatele „protestului ilegal” și a transmis că va depune plângere penală.

Ora 8.15 Metrorex anunță că introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil. Cresc prețurile la companiile de ride-sharing Uber și Bolt.

Ora 08:25 Prefectura Capitalei a anunţat măsurile luate în urma grevei de la Societatea de Transport Bucureşti, printre care se numără suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou.

Ora 08.30 Primarul Capitalei, Nicușor Dan, iese în conferință de presă și susține că greva declanșată de angajații Societății de Transport București (STB) este ilegală și va fi atacată în instanță. Edilul a anunțat, de asemenea, că vor fi depuse plângeri penale împotriva liderilor de sindicat. În tot acest timp, în biroul său au ajuns procurorii DNA care aveau mandat de percheziție.

Ora 9.00 Ora la care conducerea STB a depus în instanță cererea de suspendare a grevei STB.

Ora 11:20 Vasile Petrariu (PSD), liderul de sindicat al STB, a declarat că nu a fost declanșată greva de către angajații societății, ci este „oprire voluntară a lucrului” și a afirmat că mijloacele de transport vor reveni pe traseu atunci când PNL îl va demite pe directorul general Adrian Criț.

Ora 11:30 Un al doilea proces a fost deschis la Tribunalul București. Serviciul de Transport București cere judecătorilor să suspende greva sindicaliștilor, pe care o consideră ilegală.

Ora 12.00 Sub protecția anonimatului, mai mulți șoferi STB au declarat că au vrut să iasă pe traseu, însă au fost amenințați de sindicaliști

Ora 16.01 Tribunalul București a suspendat greva și a dispus reluarea imediată a activității STB.

Cum au supraviețuit bucureștenii timp de 11 ore fără mijloace de transport de suprafață? Au aglomerat traficul rutier cu mașinile personale, au folosit companiile de ridesharing, au coborât la metrou, au mers pe jos, însă s-au descurcat.

„Un pic ciufulita de vant si obosita am ajuns…acasa..multumesc stb pt ca mi-ai adus aminte de copilarie (ca numai atunci imi simteam asa picioarele cand intram in casa), pt recreere si pt ca intr-adevar trebuie sa fac miscare ca e necesara si sanatoasa….”, a scris o bucureșteancă care a mulțumit STB că s-a simțit ca în copilărie mergând pe jos. Fotografia postată de ea:

Cookies