Greva STB s-a încheiat marți dimineață, după 5 zile. Angajații au decis să înceteze protestul ilegal care a blocat traficul din Capitală, iar autoritățile au anunțat că încep audierile în cazul grevei.
Bucureștenii se întrebau ce or să facă fără transport în comun și astăzi, când toată lumea se reîntoarce la serviciu (după mini vacanța cu ocazia zilei de 24 ianuarie), iar copiii trebuie să meargă la școală. 5 zile a durat greva spontană STB, iar abia marți, 25 ianuarie 2022, a fost reluat transportul public la capacitate maximă.
Atât sindicaliștii Societății de Transport București, cât și conducerea STB, au anunțat încheierea grevei în această dimineață, după 5 zile dificile pentru bucureșteni. Sindicatul a declarat că suspendă protestul pentru că este o zi lucrătoare, iar în urma discuțiilor avute cu cei din consiliul de administrație, le vor fi analizate doleanțele.
Sindicatul a mai declarat că tot marți, la Palatul Parlamentului, va avea loc o întâlnire cu o delegație parlamentară. Urmează să fie discutate și analizate problemele la nivelul STB. Decizia suspendării grevei a fost luată după discuții avute la nivelul fiecărui depou și autobază. Angajații au decis să fie suspendat protestul și să fie reluat lucrul.
„Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti a preluat problematica ridicată în această perioada şi va face demersuri către autorităţile decidente în vederea rezolvării acestora”, se precizează în comunicatul sindicatului.
Astăzi ar urma să înceapă audierile în cazul grevei ilegale de la Societatea de Transport București. Liderii din sindicat vor fi audiați la poliție, potrivit primelor declarații făcute de directorul STB, Adrian Criț.
STB anunța marți dimineață, la ora 07:00, că peste 90% din parcul de vehicule programat a ieșit în traseu, potrivit graficului de transport.
„După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala și a provocat daune financiare masive Societății de Transport Bucuresști, angajații au înțeles că nu pot ignora legea și obligațiile pe care le au față de cetățenii din zona metropolitană București Ilfov.”, a transmis STB într-un comunicat de presă.
Totodată, COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România) le cere autorităților din România să scoată la licitație toate traseele operate de Societatea de Transport București deoarece transportul public din Capitală este o „gaură neagră” pentru bugetul de stat, din cauză că absoarbe mulți bani.
Primarul Capitalei a oferit prima declarație după încheierea grevei de la STB. Edilul a declarat că discuțiile de luni seară avute atât cu angajații, cât și cu sindicaliștii STB au avut succes, iar marți dimineață au ieșit pe traseu aproape toate mijloacele de transport public.
De asemenea, Nicușor Dan anunță că discuțiile vor continua pentru ca situația de la Societatea de Transport București să se îmbunătățească, dar „în limitele posibilului, în funcție de bugetele disponibile”, a declarat Primarul General al Capitalei.