ARHIVA B365

Grevă ROMATSA. Controlorii de trafic au declanşat greva generală. Judecătorii decid dacă este legală

UPDATE. Judecătorii de la Tribunalul București au amânat marți, pentru câteva ore, procesul în care Regia Autonomă Administrația Română a Controlorilor de Trafic Aerian – ROMATSA contestă în instanță legalitatea grevei controlorilor de trafic aerian.

Procesul era programat la ora 8,30, însă avocatul sindicaliștilor a solicitat o amânare de câteva ore, pentru a studia o cerere de intervenție a Ministerului Transporturilor, ca parte în acest litigiu.

Magistrații au fost de acord și au amânat dezbaterile pentru ora 13,30.

În fața tribunalului sunt prezenți aproximativ 30 de sindicaliști, îmbrăcați în tricouri cu sloganul: „Ne-ați vândut pământul, urmează cerul?”.

ROMATSA a contestat în instanță legalitatea grevei anunțate pentru marți, 30 mai, de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

UPDATE. Mai multe zboruri de pe aeroportul Otopeni au fost anulate. Cinci zboruri internaţionale au întârzieri, către Frankfurt (Tarom), două către Amsterdam (Tarom şi KLM) şi două către Paris (Tarom şi AirFrance).

Situaţia zborurilor în timp real

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a anunţat că marţi controlorii de trafic aerian vor intra în grevă pe termen nelimitat. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat. Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa – n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.

Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare, conform Mediafax.

Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului. Dar care vor fi, concret, zborurile afectate nu se poate afla la ora redactării acestei ştiri. O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.

Citeşte şi: Angajaţii ROMATSA declanşează greva generală pe 30 Mai, la ora 9.00. Două treimi din zboruri, anulate

Greva generală a controlorilor de trafic ai Romatsa, anunţată pentru marţi, 30 mai, provoacă pierderi agenţiilor de turism, care vor fi nevoite să găsească soluţii pentru reprogramarea sau compensarea călătoriilor şi vacanţelor turiştilor, clienţi de business şi leisure, programate pentru Rusalii.

Toate cursele charter de marţi au fost anulate, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

„Este un lucru iresponsabil, o sfidare la adresa românilor. Suntem înaintea vacanţei de Rusalii. Greva îi afectează atât pe cei care urmează să plece în vacanţă, dar şi agenţiile de turism. Sindicatele de la Romatsa se joacă cu nervii noştri şi ai clienţilor noştri şi vor bloca o ţară întreagă cu un protest pe care îl considerăm nejustificat. Cu un salariu mediu de 2.500 de euro pe lună, aceşti răsfăţaţi pot declanşa şi peste şase luni o grevă generală, supăraţi fiind că nu li se oferă trei mese calde pe zi, masaj la birou şi cămăşi călcate. Cred că putem să-i acuzăm de subminarea economiei naţionale pe angajaţii care câştigă foarte mulţi bani şi se comportă aşa. Solicităm prim-ministrului Sorin Grindeanu ca Romatsa să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naţionale ori a Ministerului de Interne sau să modifice legislaţia, astfel încât salariaţii societăţilor de importanţă naţională să nu poată declanşa greve”, a declarat Alin Burcea, preşedintele ANAT.

Acesta a precizat că zborurile care vor fi anulate marţi urmează să fie reprogramate.

Pe 30 mai sunt programate plecările în mai multe vacanţe individuale sau de grup, pe zboruri de linie ori charter, precum şi călătorii de business spre marile oraşe ale Europei, în total peste 150 de decolări numai de pe Aeroportul International Henri Coandă. Şi tot atâtea aterizări, la Bucureşti, ale cetăţenilor români sau străini.

Credem că greva generală se putea evita, mai ales într-o perioadă aglomerată, cum este cea de dinainte de Rusalii. Nu contează că greva ar putea fi oprită după o oră sau două, mâine, răul este făcut. Întreruperea lucrului perturbă traficul pentru o zi întreagă„, completează dr. Alin Burcea.

Ministrul Transporturilor anunţat că va trimite corpul de control la Romatsa, pentru a verifica dacă există nereguli

Angajaţii ROMATSA vor declanşa greva generală pe 30 mai, la ora 9.00. Ei sunt obligaţi să asigure o treime din trafic, conform legislaţiei, însă cursele care vor fi anulate sunt stabilite de Eurocontrol, nu de autorităţile naţionale din România.

„Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine. (…) Nu după şase ore, ci după o oră, două ore„, a anunţat liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, după negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Sinidcaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.

„Aici e vorba de nişte documente care trebuie trimise până la 31 mai către forurile intrenaţionale. Aici ar putea interveni ministrul pozitiv, în sensul că dânsul ştia din luna ianuarie. Din păcate, până să anunţăm greva, domnul ministru a uitat, a avut alte probleme. Este obligatoriu să se implice”, a spus Gabriel Tudorache, preşedintele ATSR.

ROMATSA face toate documentele, le aprobă Consiliul de Administraţie, apoi sunt trimise la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) să fie vizate şi ajung la Ministerul Transporturilor. AACR trimite documentele la Comisia Europeană cu semnătura directorului din Aviaţie Civilă, cu semnătura ministrului„, a explicat liderul sindicatului.Luni dimineaţă, înaintea începerii negocierilor, reprezentanţii sindicatului precizau că greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia şi că ea nu are legătură cu minivacanţa de Rusalii, nici cu salariile.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button