ESENTIAL

Greva RATB dintre şoferi: „Trage, bă prostule, maşina-n garaj!”

La sediul RATB, de pe bulevardul Dinicu Golescu, la ora 16:00, erau în jur de 200 conducători ai regiei. Mulţi dintre ei, abia ieşiti din tură, încercau cu telefoanele la ureche să îşi convingă colegii de breaslă să vină la protest. “Păi bine, , că tocmai azi ţi-ai găsit să pleci din Bucureşti. De parcă n-ai fi ştiut cum stă treaba de dimineaţă. Eşti măgar”, încheie nervos unul dintre aceştia, în timp ce altă voce, pe un ton mult mai ridicat se auzea de la cinci metri distanţă .”Cu ce să ajung…cu metroul! N-am zis toţi că nu mai iese unul pe stradă”, continuă un altul la telefon, transpirat leoarcă, cu un bidon de apă în mână.

În partea opusă a mulţimii, un alt grup de şoferi, ceva mai în vârstă, făcea bilanţul: „Avem Ferentariul, Patruşunu, Vatra Luminoasă...”, zice, cu mâinile împreunate la piept şi cu ochelarii pe nas, un ins care avea în jur de 50 de ani. Deasupra, în aer, plutea rătăcit un damf de alcool.

În vacarmul din faţa sediului, din care sărea, ici-colo, câte un „Vino aici!” şi “Hai, mă, mai repede!”, o fluierătură ascuţită a făcut ca până şi jandarmii, obosiţi de tot felul de onomatopee, să se întorcă la unison. Un şofer încruntat, cu cămaşa descheiată până aproape de buric, era cu ochii atintiţi, în sus, spre clădire. „Coborâţi în stradă la noi! Staţi şi vă uitaţi de la balcon ca curvele”, urlă gâjâit, în timp ce din mulţime a început să se strige răzleţ imnul poliţiştilor supăraţi: „Ieşi afară, javră ordinară!”. Scandările n-au apucat să se înteţească. S-au transformat imediat în huiduieli, nu către geamurile sediului RATB, ci către un coleg de-al lor de pe linia 226 care, cu maşina ticsită de călători, se pregătea să facă dreapta pe Ștribei. Unul dintre ei, mai nervos şi mai sprinten, aproape că s-a aruncat în faţa autobuzului. „Trage, bă prostule, maşina-n garaj!”, a răcnit deodată pe un fundal de huiduieli, în timp ce colegul său de la volan dădea din cap în semn de jale.

Pe chipurile transpirate ale călătorilor înghesuiţi numai solidaritatea nu se citea. Mulţi dintre ei, probabil sătui să tot aştepte în staţie, erau atât de încruntaţi încât li se citeau grimasele de pe feţe, chiar din mijlocul mulţimii de protestari. „Spărgător de grevă! Ăsta-i d-ala din Alexandria (n.r.- depoul)…”, continuă grevistul, dregându-şi vocea şi scuipând cu zgomot pe asfaltul încins.

Citeşte şi Călătorii fierb, şoferii de RATB nu dau doi bani.

Oprescu: Șoferii de RATB iau 27 de milioane pe lună, în mână. Ar trebui să aibă şi responsabilităţi faţă de bucureşteni.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button