Grevă la TAROM: Piloţii nu mai vor să zboare. Zboruri anulate duminică, 14 septembrie

de:
14 sept. 2014
0 Afișari
Grevă la TAROM: Piloţii nu mai vor să zboare. Zboruri anulate duminică, 14 septembrie

Piloții TAROM de pe aeronavele Airbus au recurs la o acțiune protest spontană duminică dimineață. Deja primele două curse ale zilei nu au fost efectuate, informează realitatea.net.

Nu a fost anunțată grevă, ca în 2005, ci piloții se declară inapți de a conduce avioanele.

În condițiile în care TAROM funcționează cu un număr fix de angajați, dacă unul dintre aceștia este bolnav, nu există înlocuitor, iar avionul rămâne la sol.

Comandantul detașamentului Airbus din cadrul TAROM, Dan Trușcă, le-a trimis colegilor săi următorul mesaj:

„Stimați colegi, vă scriu acest email la o oră destul de devreme din această zi foarte interesantă. Am aflat de decizia unora dintre dvs de a se declara inapți să efectueze cursa planificată. Eu personal nu sunt de acord cu un asemenea gest de protest, fără o informare prealabilă din partea sindicatelor. Doza de răspundere nu este caracteristică. Vrem să facem grevă, să arătăm starea de nemulțumire, este un lucru acceptat de toată lumea. Însă unii să se declare inapți, în timp ce alții intră în concediu medical, iar cei liberi nu mai răspund la telefon … . Nu este normal! Vor fi luați în vizor numai cei ce nu au venit la cursă, restul stau liniștiți acasă”, a anunțat Dan Trușcă.

Nemulțumile piloților de pe Airbus-uri, potrivit dcnews.ro.

– Piloții TAROM primesc un salariu fix, după care sunt plătiți cu diurne pentru cursele externe, astfel că toți își doresc să zboare în afara granițelor.
– Salariile piloților TAROM sunt cele mai mici din Europa, aceștia câștigând cu aproximativ 50% mai puțin.
– În condițiile în care în ultima vreme a scăzut numărul curselor externe, și veniturile piloților au avut de suferit: Airbus-urile au ajuns să aibă mai puține curse externe decât Boeing-urile.

Conform site-ului oficial, flota TAROM are în componență șase aeronave Airbus: patru – A318-111 și două – A310-325.

Oficial din Ministerul Transporturilor: „Nu este o grevă. Piloții îngreunează traficul prin faptul că se declară inapți. Este o ambiție a unora dintre piloți, care nu semnează Contractul Colectiv de Muncă, deși au salarii mari. Sunt alte categorii cu salarii mai mici, care nu protestează. Nu vor să înțeleagă că ăsta e bugetul. Nu e grevă, doar se îngreunează traficul.”

Cookies