GREVĂ la CFR: Feroviarii au oprit lucrul. 131 de trenuri de călători, blocate

de:
23 apr. 2014
0 Afișari
GREVĂ la CFR: Feroviarii au oprit lucrul. 131 de trenuri de călători, blocate

CFR: 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii de la ora 07.00, informează Mediafax

Un număr de 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, de la ora 07.00, în urma protestului angajaţilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucureşti, Craiova, şi Iaşi, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan.

„La ora 7.30, conform graficului, 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, pe întreaga reţea naţională”, a spus Oana Brânzan.

Dintre cele 131 de trenuri oprite în staţii, 36 sunt din regionala Bucureşti, 20 din regionala Craiova, 19 din regionala Iaşi, 15 din regionala Timişoara, câte 12 din regionalele Galaţi şi Constanţa, nouă din regionala Cluj şi opt din regionala Braşov, a precizat purtătorul de cuvânt al CFR.

Oana Brânzan a menţionat că, într-o zi normală, în circulaţie sunt 1.600 de trenuri de călători.

Purtătorul de cuvânt al CFR a mai spus că miercuri vor continua negocierile pentru semnarea noilor contracte colective de muncă.

UPDATE – Cluj: Peste zece trenuri, afectate de protestul de la CFR; zeci de călători aşteaptă nemulţumiţi

Peste zece trenuri Regio, InterRegio şi Internaţionale care tranzitează Gara Cluj-Napoca sunt afectate, miercuri dimineaţă, de oprirea lucrului angajaţilor de la CFR, zeci de călători aşteptând nemulţumiţi pe peron sau în sala de aşteptare, ei spunând că nu au fost anunţaţi despre această acţiune.

Călătorii prezenţi, miercuri dimineaţă, în sala de aşteptare sau pe peronul Gării Cluj-Napoca urmau să plece spre destinaţii precum Bistriţa, Teiuş, Oradea sau Budapesta, între orele 7.00 şi 9.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Trebuia să plec la 7.20 de la Cluj la Budapesta cu trenul Internaţional, dar văd că trenul nu mai pleacă. Nu ştiam de protest, nu am fost anunţat. Nu ştiu ce se va întâmpla, de la Budapesta trebuia să plec mai departe spre Germania, nu ştiu ce legătură mai prind”, a spus o femeie care aştepta pe peron.

O altă familie care trebuia să plece spre Bistriţa cu un tren Regio s-a declarat, de asemenea, nemulţumită de acţiunea feroviarilor, spunând că nu e normal ca trenurile să nu plece sub pretextul unui protest.

„Avem planuri, avem de mers în stânga şi în dreapta cu probleme, nu poţi să protestezi fără să anunţi din timp pentru ca oamenii care călătoresc să îşi facă alte planuri. Noi ce facem acum, stăm două ore în gară”, au spus oamenii.

Cristian Jeler, impiegat de mişcare în Gara Cluj Napoca, a declarat că această formă de protest a fost declanşată de angajaţii de pe calea ferată după ce nu s-a semnat contractul colectiv de muncă cu Ministerul Transporturilor.

„Noi am cerut condiţii mai bune de muncă şi o majorare a salariilor cu 10 la sută pentru că pe calea ferată nu s-au majorat salariile de cinci ani. Cei de la minister ne-au oferit doar o creştere de doi la sută ceea ce nu e acceptabil”, a spus Jeler.

Potrivit acestuia, în Gara Cluj-Napoca sunt afectate peste zece trenuri în intervalul 7.00-9.00 care trebuiau să plece sau să sosească în gară.

„Sunt trenuri de tip Regio, InterRegio, dar şi Internaţionalul de Budapesta. Sunt garnituri spre şi dinspre Oradea, Teiuş, Bistriţa, Huedin sau Dej. Acestea nu vor circula între 7.00 şi 9.00”, a spus Jeler.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat că membrii federaţiei au întrerupt voluntar lucrul, iar între orele 7.00 şi 9.00 nu va circula niciun tren de călători şi de marfă.

Trenurile de călători aflate în mişcare vor fi oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 vor rămâne în staţii până la ora 9.00, când, treptat, va fi reluată circulaţia feroviară.

Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, va afecta mii de călători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vor ajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată.

Gheorghe Frăţică a spus că între orele 7.00 şi 9.00 erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.

În cele două ore de protest, călătorii vor fi nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.

Liderul Federaţiei Mişcare Comercial a spus că prin încetarea voluntară a lucrului, angajaţii din CFR vor să tragă un semnal de alarmă actualilor şi foştilor guvernanţi că în ultimii şase ani nu au primit niciun procent în plus la salarii.

Frăţică a mai spus că negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor având loc marţi. El a precizat că miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17.00.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a spus că protestul nu este organizat de sindicate.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

Cookies