Grevă generală la CFR. Protestul este programat pentru data de 16 februarie

12 feb. 2022
603 Afișari
Grevă generală la CFR. Protestul este programat pentru data de 16 februarie
Grevă generală la CFR. Protestul este programat pentru data de 16 februarie. Sursa foto: CFR

Angajații CFR au anunțat că vor intra în grevă în ziua de 16 februarie. Este vorba de un protest de amploare, care va avea loc în toate ramurile de activitate și pe toate căile ferate din țară.

Angajații Căilor Ferate Române ar urma să intre în grevă în dimineața zilei de miercuri, 16 februarie, începând cu ora 07:00. Greva generală a fost anunțată deja pe grupurile angajaților de pe Facebook. Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care este gestionată situația coeficienților de ierarhizare pentru lucrătorii feroviari, dar și de lipsa stimulentelor și a indemnizațiilor pentru activitatea desfășurată de la începutul pandemiei.

Grevă generală la CFR. Ce plângeri au angajații

Greva de la CFR ar urma să vizeze toate ramurile de activitate din toată țara: de la linii, la instalații, vagoane, mișcare și comercial.

Printre cauzele principale pentru acest protest se numără lipsa ordinului de ministru cu lista funcțiilor care contribuie la siguranța circulației, potrivit angajaților. Mai mult, aceștia susțin că legea nu a fost respectată, ordinul fiind întârziat peste limita maximă prevăzută în lege de 90 de zile.

O altă revendicare a lucrătorilor CFR este legată de coeficienții de ierarhizare legați de statutul personalului feroviar ce ar trebui să fie introduși în luna martie. Totuși, angajații reclamă că ministrul Transporturilor refuză însă să introducă această măsură, motivând că majorările nu pot fi făcute din cauza stării de alertă, deși la alte ministere acest lucru a fost posibil.

„Pe perioada pandemiei mai multe categorii profesionale au beneficiat de anumite indemnizații și stimulente, mai puțin lucrătorii de la calea ferată, care zi de zi au fost prezenți la muncă, fiind expuși atât ei cât și familiile lor, acestui virus necruțător.

CFR-iștii (fac parte dintr-o ramură esențială și importantă a economiei naționale) sunt din nou,(a câta oară?) batjocoriți și umiliți de guvernanți.”, se mai arată într-una dintre postările de pe grupurile angajaților feroviari, conform Gândul.

Ultima grevă a angajaților CFR a avut loc înainte de Crăciun

Ultima oară când angajații CFR au intrat în grevă a avut loc în urmă cu mai puțin de 3 luni. Se întâmpla pe 20 decembrie 2021, în pragul Crăciunului, când lucrătorii feroviari au blocat traficul feroviar prin grevă spontană, nemulțumiți de salariile primite.

Tags:
Cookies