ARHIVA B365

Greva generală de la metrou de luni, 14 octombrie, se suspendă, anunță șeful sindicatului din metrou

UPDATE ORA 20.00 Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, vineri, la Constanţa, că sindicaliştii de la Metrorex şi RATB nu ar trebui să se grăbească să intre în grevă generală pentru că ar fi împotriva locuitorilor Capitalei şi a precizat că unele dintre solicitările lor pot fi acceptate, dar altele nu. 

Ramona Mănescu a spus că a cerut un răgaz de la sindicate până când Ministeul Muncii va transmite un punct de vedere pe legislaţia muncii cu privire la revendicările acestora, scrie MEDIAFAX.

„Am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii sindicatului şi cu reprezentanţii conducerii Metrorex. Avem un punct de vedere al Consiliului de Administraţie privind solicitările pe care Metrorex le are vizavi de contractul colectiv de muncă. Am transmis Ministerului Muncii aceste revendicări, pentru a avea şi pe legislaţia muncii un punct de vedere. Rugămintea pe care am avut-o faţă de sindicate a fost să ne dea răgazul să avem toate aceste puncte de vedere pentru ca la următoarea întâlnire să discutăm punctual solicitările dumnealor, să vedem ce poate fi acceptat şi ce nu poate fi acceptat”, a spus ministrul Transporturilor.

Ea a precizat că sindicaliştii nu ar trebui să se grăbească să intre în grevă generală pentru că această acţiune ar fi îndreptată împotriva locuitorilor Capitalei şi că ar fi bine ca toate părţile implicate să fie rezonabile.

„În momentul de faţă, încă analizăm solicitările făcute şi nu cred că este cazul să se grăbească să facă o grevă generală împotriva locuitorilor Capitalei. Trebuie să înţeleagă şi ei că unele solicitări pot fi acceptate, altele nu pot fi acceptate. Deci trebuie să fim rezonabili cu toţii pentru că cei care pierd sunt locuitorii Bucureştiului şi nu cred că merită”, a spus Mănescu.

Update ora 14:00 – 

„Vom reveni cu un alt comunicat in cursul saptamanii viitoare pentru a aduce la cunostinta mass – media si opiniei publice daca greva va fi reprogramata sau conflictul de la Metrorex se va stinge.” – a mai anunțat Ion Rădoi, într-un comunicat.

Între orele 04:00-16:00 nu va circula niciun metrou, luni, același lucru urmând să se întâmple și marți, dacă nu se rezolvă solicitările sindicaliștilor. RATB va intra în grevă de solidarizare, marți, tot între orele 04:00-16:00, a declarat Vasile Petrariu, liderul STB, unul din principalele sindicate ale angajaților RATB. „Nu va circula niciun mijloc de transport RATB marți între orele 04 și 16:00, dacă nu se rezolvă problemele sindicaliștilor de la metrou” – a declarat Petrariu pentru B365.ro.

Despre greva de la RATB, primarul general, Sorin Oprescu, a declarat vineri că, inclusiv în cazul unei greve generale, sindicaliștii sunt obligați să asigure circulația a 30% din parcul auto. În ceea ce privește salariile de la RATB, Oprescu a spus că acestea depășesc salariile oamenilor obișnuiți și că oricum a acționat în justiție RATB. „Am făcut plângere penală împotriva RATB. În loc să plătească dările la stat ei au cheltuit 61 milioane RON pe tot soiul de prostioare”, a spus edilul-șef. 

Greva a fost programată pe data de 14 octombrie, luni, după ce a fost amânată din 30 septembrie.700.000 de călători ar putea fi afectați de această grevă. Negocierile cu Ministerul continuă însă și sâmbătă și duminică, în încercarea de a debloca situația, a declarat Evelyne Croitoru, purtător de cuvânt al Metrorex, pentru B365.ro. 

„Ca urmare a negocierilor incepute pe data de 18 septembrie, intre reprezentantii Federatiei din Trasporturi, Transloc si Servicii Publice si echipa guvernamentala, dar in primul rand din respect pentru cei peste 700.000 de calatori care folosesc zi de zi metroul bucurestean, greva propriu-zisa de la metrou anuntata pentru data de 30 septembrie 2013 se va amana pana pe data de 14 octombrie 2013. In acest timp negocierile vor continua si speram ca se vor gasi si solutii”, a spus Ion Radoi, citat intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

Liderul sindical a precizat ca si greva de solidaritate de la RATB a fost amanata tot pana in 14 octombrie.

„La fiecare întâlnire am cerut să semnăm contractul colectiv de muncă. Au cerut să se facă o majorare minimă cu nivelul inflaţiei pe anul trecut – 5%. Salariul mediu net la metrou este 2.900 lei. Eu consider că ăsta e un salariu destul de bun pentru România şi cred că şi pentru alte ţări europene”, a declarat şi directorul general al Metrorex, Aurel Radu. 

Citește și 
Câţi bani fac sindicaliștii de la Metrou, prin firma care intermediază toate afacerile metroului


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button