ARHIVA B365

Greva de la TAROM continuă. Însoţitorii de zbor anunţă că nu vor urca în avioane

UPDATE: UPDATE: „Dintr-o medie de 59 de curse pe zi (interne, externe, chartere), din cauza lipsei de personal navigant apt de zbor (însoţitori de bord), compania TAROM are în acest moment 4 anulări şi 3 întârzieri, anunţă un comunicat al operatorului aerian. Din acest motiv, au avut loc întâlniri între reprezentanţii conducerii companiei şi Ministerul Transporturilor şi cei ai personalului navigant pentru analizarea situaţiei.

Parţile au stabilit să poarte discuţii în următoarele zile pentru identificare unor soluţii pentru decongestionarea situaţiei astfel încât operearea zborurilor să se facă în condiţii normale. Totodată, piloţii s-au angajat să asigure cursele următoare pentru ca pasagerii să nu fie puşi în situaţii neplăcute.

Curse întârziate până la acest moment:

ROT 315/6 Bucureşti –Munchen – Bucureşti

ROT 381/2 Bucureşti –Paris – Bucureşti

ROT 261/2 Bucureşti –Istanbul – Bucureşti

Curse anulate:

ROT 301/2 Bucureşti –Frankfurt – Bucureşti. Pasagerii reprogramaţi pe RO 305/6 Bucureşti –Frankfurt – Bucureşti

ROT 351/2 Bucureşti –Geneva – Bucureşti

ROT 701/2 Bucuresti-Iasi-Bucureşti

ROT 201/2 Bucuresti-Chisinau-Bucureşti

În urma întâlnirii de marţi, 16 septembrie 2014, ce a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor între Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, conducerea Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM SA şi organizațiile sindicale din TAROM, părţile implicate au convenit să se formeze o echipă de lucru în vederea deblocării situaţiei ce a dus la întârzierea sau anularea mai multor zboruri ale companiei.

Echipa va fi alcătuită din doi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, doi reprezentanţi ai sindicatelor şi doi membri ai administraţiei companiei TAROM şi are ca sarcină ca luni, 22 septembrie 2014, când va avea loc o nouă întâlnire între părţile implicate, să prezinte soluţiile identificate.

Totodată, piloţii s-au angajat să asigure cursele următoare pentru ca pasagerii să nu fie puşi în situaţii neplăcute.

„Trebuie să se găsească soluţii în interiorul legii şi în conformitate cu bugetul companiei. Luni vom avea o nouă discuţie pentru a analiza soluţiile identificate de grupul de lucru. Vă invit la raționalitate pe toți pentru a lua împreună măsurile corecte pentru redresarea companiuei. Vă îndemn să fiți de 100 de ori mai raționali și de 1000 de ori mai puțin pătimași”, a declarat ministrul Ioan Rus, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Ministrul Transporturilor a anunțat, de asemenea, că va trimite Corpul de Control la Tarom pentru a vedea dacă există probleme de management la nivelul companiei. Ioan Rus a cerut, totodată, un plan de dezvoltare a companiei în funcţie de direcţiile strategice ale infrastructurii aeriene şi în conformitate cu Master Planul de Transport.

„Sunt convins că vom găsi soluţii civilizate pentru situaţia creată.”, a conchis ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Tarom informeaza ca sta la dispozitia pasagerilor in agentiile sale sau prin call center: luni-vineri 8:00 – 20:00, sambata 9:00 – 14:00, la numerele 9361 (valabil pentru apeluri din Bucuresti), 021.204.64.64, 021.303.44.00 si 021.303.44.44.
Intr-un comunicat transmis marti dimineata si citat de stirileprotv.ro, compania precizeaza ca nu exista zboruri anulate, insa sunt intarzieri si „posibile anulari” ale unor curse.

„Desi in acest moment nu exista zboruri anulate, Compania TAROM anunta astazi, 16.09.2014, intarzieri si posibile anulari ale zborurile pe curse interne si externe. TAROM se confrunta cu o lipsa de personal navigant apt de zbor (piloti si insotitori de bord) . Continua si astazi intalnirile dintre reprezentantii conducerii companiei si cei ai personalului navigant pentru deblocarea situatiei.

Compania TAROM regreta situatia creata si depune toate eforturile pentru desfasurarea normala a zborurilor. Pasagerii curselor TAROM, care vor avea intarzieri sau vor fi anulate beneficiaza de asistenta conform Regulamentului EC261/2004 privind drepturile pasagerilor.” – se precizeaza in comunicatul TAROM.

Luni, ministrul Transporturilor Ioan Rus a solicitat conducerii si sindicatelor TAROM sa inceapa negocierile si sa gaseasca rapid solutii pentru ca activitatea operatorului aerian sa revina la normal. Pe 15 septembrie, in urma unui protest spontan al echipajelor, mai multe curse au fost anulate.

„In urma actiunilor unor piloti ai Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane Tarom ce au dus la anularea mai multor zboruri Tarom, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a solicitat conducerii companiei, ce este sub autoritatea Ministerului Transporturilor, sa ia masurile ce se impun pentru deblocarea acestei situatii. Ministrul Transporturilor face apel atat la conducerea companiei, cat si la sindicatele din Tarom ca pana cel tarziu la sfarsitul acestei zile sa se aseze la masa negocierilor si sa gaseasca rapid solutii, astfel incat activitatea Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane sa revina la normal”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor a solicitat celor doua parti implicate sa urgenteze procedura de negociere pentru ca pasagerii sa nu aiba de suferit si a atras atentia ca „solutiile se pot gasi doar intr-un cadru institutional adecvat, nu de pe pozitii de forta”, potrivit sursei citate.

Ministerul Transporturilor a anuntat, intr-un nou comunicat, ca Ioan Rus a convocat marti, la sediul institutiei, conducerea si sindicatele din Tarom, in vederea deblocarii situatiei care a dus la intarzierea sau anularea mai multor zboruri. „Ministrul Transporturilor isi exprima inca o data convingerea ca deblocarea acestei situatii poate avea loc doar intr-un cadru institutional adecvat si se declara dispus sa sustina solutiile eficiente gasite de cele doua parti in urma discutiilor”, arata institutia.

Luni, 15 septembrie, compania Tarom a anuntat ca sapte zboruri, intre care doua externe, sunt anulate, iar alte doua au intarzieri, din cauza protestelor unor piloti si copiloti.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button