Greva de la metrou și RATB nu mai are loc pe 30 septembrie

de:
26 sept. 2013
0 Afișari
Greva de la metrou și RATB nu mai are loc pe 30 septembrie

Sindicaliștii spun că vor să negocieze în continuare cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, înainte de a declanșa greva generală cu care amenințau.

„Ca urmare a negocierilor incepute pe data de 18 septembrie, intre reprezentantii Federatiei din Trasporturi, Transloc si Servicii Publice ᅡATU – Romaniaᅡ si echipa guvernamentala, dar in primul rand din respect pentru cei peste 700.000 de calatori care folosesc zi de zi metroul bucurestean, greva propriu-zisa de la metrou anuntata pentru data de 30 septembrie 2013 se va amana pana pe data de 14 octombrie 2013. In acest timp negocierile vor continua si speram ca se vor gasi si solutii”, a spus Ion Radoi, citat intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

Liderul sindical a precizat ca si greva de solidaritate de la RATB a fost amanata tot pana in 14 octombrie.

Sindicaliştii Metrorex l-au abordat miercuri pe premierul Victor Ponta, aflat pe şantierul Magistralei 5, şi i-au solicitat să îi primească la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunându-i că nu dispune de toate datele şi că îi vor prezenta ei situaţia corectă. 

Într-o declaraţie susţinută în faţa presei, Ponta a arătat că declanşarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect şi de bun-simţ, în condiţiile în care Metrorex beneficiază de subvenţii de la buget, respectiv din încasările strânse de la toţi românii, nu doar de la bucureşteni.

„Eu ştiu că doamna ministru şi ministrul Bugetului, domnul Liviu Voinea, au discutat şi au continuat să dialogheze. Evident că îmi doresc să nu existe grevă la metrou. Noi dăm în fiecare an 800 milioane subvenţie la metrou din banii tuturor cetăţenilor României. Şi cel din Sălaj, şi cel din Botoşani plăteşte pentru metrou, aşa încât asta ar mai lipsi acum, să avem şi o grevă. Cei 1,5 miliarde de euro pentru magistrala 5 îi dăm din banii tuturor cetăţenilor. Asta ar mai lipsi acum să avem şi o grevă. După ce că facem toate eforturile cred că nu ar fi corect şi de bun-simţ”, a spus Ponta.

El a precizat că ministrul Transporturilor şi ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, vineri, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Metrorex pe subiectul protestului organizat în Capitală şi a estimat că se va stinge conflictul în urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finanţe. „Am încercat să vorbim cu sindicatul Metrorex pentru a vedea care sunt problemele şi în ce mod putem să îi ajutăm şi în ce mod putem soluţiona problema. Nu am semnat niciun act de încetare a grevei, deocamdată suntem în negocieri, sperăm să rezolvăm acest conflict şi chiar sunt optimistă că acea grevă nu va avea loc. Nu-mi doresc nici eu şi nimeni din Guvern să blocăm toată circulaţia şi transportul public în Bucureşti. Cu siguranţă vom găsi o soluţie cât mai curând”, a declarat Ramona Mănescu, prezentă pe şantierul magistralei 5, când s-au început săpăturile la primul tunel de metrou de pe tronsonul Drumul Taberei – Universitate.

„La fiecare orice întâlnire am cerut să semnăm contractul colectiv de muncă. Au cerut să se facă o majorare minimă cu nivelul inflaţiei pe anul trecut – 5%. Salariul mediu net la metrou este 2.900 lei. Eu consider că ăsta e un salariu destul de bun pentru România şi cred că şi pentru alte ţări europene”, a declarat şi directorul general al Metrorex, Aurel Radu.

Cookies