Situația transportului în comun din București este în aer după ce criza grevei angajaților STB pare departe de a se termina. Deși Societatea de Transport București a cerut lucrătorilor să revină de urgență pe traseu conform deciziei Tribunalului, acest lucru nu a fost respectat joi după-amiază, și este posibil ca orașul să fie blocat pentru a doua zi la rând.
Sunt șanse ridicate ca traficul în Capitală să fie blocat cel puțin în primele ore ale zilei din cauza grevei angajaților Societății de Transport București. Deși Tribunalul București a decis suspendarea grevei și reluarea activității în regim de urgență în după-amiaza zilei de joi, acest lucru nu s-a petrecut deloc, astfel că locuitorii Capitalei nu au putut folosi mijloacele de transport STB nici în a doua parte a zilei.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avertizat că sunt șanse ca circulația autobuzelor și a tramvaielor să nu se reia nici în primele ore ale zilei de vineri. Mai mult, edilul a anunțat că la ora 6 dimineața se va afla la sediul STB alături de executorii judecătorești care vor merge la toate depourile și garajele STB și îi vor informa pe angajați că decizia instanței este definitivă, iar angajații societății care nu vor lucra potrivit programului vor face asta pe propria răspundere, în acest caz fiind deja înaintată o plângere penală.
„O spun cu toată responsabilitatea, este o hotărâre executorie şi mâine dimineaţă cine nu va ieşi, o să răspundă”, a declarat Nicușor Dan pentru Digi24.
Mai mult, primarul Capitalei a precizat că pericolul ca STB să intre în insolvență sau în faliment a fost evitat după ce au fost eșalonate datoriile societății. Totodată, în perioada următoare urmează să fie desfășurate o serie de controale la STB.
Poliția Transporturi București, alături de Parchetul Sectorului 3 s-ar fi autosesizat privind greva declanșată de angajații STB, astfel că cele două instituții au decis deschiderea unui dosar penal, potrivit G4media.
În acest caz se invocă, printre altele, nerespectarea legii de către sindicatul angajaților STB, care, potrivit legii, ar fi trebuit să asigure minimum o treime din mijloacele de transport în comun pe parcursul grevei. În schimb, pe tot parcursul zilei de joi, sindicaliștii au refuzat să lucreze, chiar și după ce Tribunalul București a anunțat că greva este ilegală.