Grevă a angajaților STB în București. Ce se întâmplă cu transportul în comun din oraș

20 ian. 2022
6389 Afișari
Grevă a angajaților STB în București. Ce se întâmplă cu transportul în comun din oraș
Grevă a angajaților STB în București. Ce se întâmplă cu transportul în comun din oraș. Sursa foto: Digi 24

Angajații STB au protestat în număr ridicat în fața instituției față de modul în care se negociază salariile și condițiile de muncă. Există însă riscul ca nemulțumirea angajaților să escaladeze și să devină un protest total, care să blocheze întregul București preț de câteva ore.

Transportul în comun din București riscă să fie paralizat după ce negocierile dintre angajații STB, nemulțumiți de condițiile actuale, și reprezentanții societății au fost fără rezultat. Circa 1.000 de angajați ai Societății de Transport București s-au adunat miercuri, 19 ianuarie, în fața sediului central al societății de transport public din București, aflat în bd. Dinicu Golescu, potrivit Adevărul.

Grevă a angajaților STB din București. Ce nemulțumiri au protestatarii

Manifestația de miercuri a fost una „de avertisment”, potrivit manifestanților. În spatele acestei acțiuni s-ar afla o serie de motive, precum lipsa investițiilor necesare din partea conducerii dar și lipsa unui contract de muncă colectiv. De asemenea, asupra STB plutește riscul intrării în insolvență, deoarece societatea are datorii către ANAF de aproape un miliard de lei și are de recuperat circa 1,4 miliarde de lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov. 

Deși reprezentanții sindicatului STB au încercat să poarte negocierii cu reprezentanții societății, negocierile acestora au fost fără rezultat.

Nu în ultimul rând, odată cu semnarea unui nou contract colectiv de muncă, angajații își doresc o majorare salarială, susținând că acest lucru este necesar, după ce rata inflației a crescut în ultimele luni iar ultima mărire de salariu a avut loc în urmă cu circa 3 ani. Totuși, directorul STB, Adrian Criț, a declarat că ultima majorare, de 10 procente, a avut loc anul trecut. În acest moment, salariul mediu al unui șofer STB este de 4100 – 4200 de lei.

Capitala riscă să fie paralizată, amenință angajații

În cazul lipsei unui acord dintre conducerea Societății de Transport București și sindicatul angajaților STB, aceștia din urmă au avertizat că nu exclud un protest general, care să se manifeste prin refuzul de a lucra, ceea ce ar duce la blocarea întregului trafic din București.

În acest sens, sindicaliștii au declarat că vor să protesteze zilnic în fața sediului din bulevardul Dinicu Golescu zilnic, între orele 11 și 13, până se va ajunge la un eventual acord.

Șoferii STB ar putea să refuze să iasă pe traseu

Protestul spontan ar putea escalada chiar până la refuzul șoferilor STB de a ieși pe traseu, fapt care ar duce la paralizarea transportului în comun. De asemenea, protestul ar putea să aibă efect și pe parcursul zilei, la orice oră.

Ultima manifestație de amploare a angajaților Societății de Transport București a avut loc anul trecut, când circa 1.700 de angajați au protestat în fața Primăriei Capitalei.

Cookies