ARHIVA B365

DNA a cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei implicaţi în „dosarul transferurilor”

UPDATE 12.00: Instanţa Supremă a respins cererea procurorului DNA, care a solicitat instituirea interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor opt inculpaţi în „dosarul transferurilor”. Tot luni, magiistraţii ÎCCJ au amânat decizia în acest dosar, care urmează să fie pronunţată pe 19 februarie.

DNA a reclamat instanţei supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc acasă la George Copos, unde s-a întâlnit Gigi Becali cu acţionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali şi cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar penal.

„Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ inculpaţii Gheorghe Copos, Cristian Borcea şi Victor Becali s-au întâlnit într-o locaţie privată, aparţinând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care aşteaptă pronunţarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători (în dosarul privind sechestrarea hoţilor maşinii patronului FC Steaua- n. r.), aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă (Gigi Becali-n.r.) a relatat că l-a sfătuit pe afinul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească ţara după condamnarea pronunţată de instanţa de apel, aspect confirmat în parte de inculpat”, se arată în documentul DNA prin care procurorii cer luarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) menţionează că „inculpaţii deţin importante valori financiare în ţară şi în străinătate, inculpatul Borcea Cristian având chiar rezidenţa în SUA, relaţiile personale şi comerciale deţinute putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului ţării şi sustragerea astfel de la judecarea cauzei în recurs”.

Procurorii atrag atenţia judecătorilor că „nu este deloc de neglijat” ultimele cazuri judiciare cu inculpaţi care au părăsit ţara în timpul procesului şi dau ca exemple cazurile lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Mihail Boldea (fost deputat PDL recuperat din Kenya, după ce a fost pus sub acuzare-n.r.), Codruţ Marta (dat dispărut de soţie şi căutat de Poliţie-n.r.) sau Gheorghe Becali (aflat în Dubai-n.r.).

Pe baza tuturor acestor argumente procurorii cer faţă de cei opt oameni de fotbal luarea măsurii interdicţiei de a nu părăsi ţara.

Discuţiile privind această cerere se reiau la Înalta Curte de Casaţie, luni, în jurul orei 11.00.

Procurorul DNA a depus o cerere care vizează interdicţia de a părăsi ţara, pentru o perioadă de 30 de zile, pentru toţi cei opt condamnaţi în „dosarul transferurilor”. Această solicitare a venit în contextul în care Gigi Becali a anunţat că se află în Dubai şi nu se va întoarce în ţară dacă va fi acuzat de sechestrarea hoţilor maşinii sale, informează Realitatea TV.

Avocaţii condamnaţilor în „dosarul transferurilor” au contestat cererea DNA, precizând că mulţi dintre cei condamnaţi în acest dosar s-au prezentat, luni, în faţa magistraţilor, fără a avea vreo interdicţie de a părăsi ţara.

Cei opt grei ai fotbalului autohton, Ioan Becali, Victor Becali, Cristian Borcea, George Copos, Mihai Stoica (toţi condamnaţi la închisoare cu executare de Curtea de Apel), Gheorghe Popescu, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu (condamnaţi la închisoare cu suspendare), aşteaptă, luni, verdictul emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în „dosarul transferurilor” frauduloase.

Ultimul verdict în dosarul transferurilor a fost dat pe 12 noiembrie de Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Atunci, CAB l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pe George Copos, Cristi Borcea a primit şapte ani de închisoare cu executare, Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, iar fratele său – Victor Becali 7 ani cu executare. Mihai Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Gică Popescu, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu, care au primit, fiecare, câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Cei opt grei ai fotbalului sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Verdictul CAB a venit după ce procurorii anticorupţie au contestat decizia Tribunalului Bucureşti de achitare a celor opt oameni de fotbal judecaţi pentru tranzacţii ilegale privind 12 transferuri de jucători către cluburi din străinătate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button