BAZAR

Grefier reținut pentru trafic de influență

Potrivit procurorilor cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Bacău, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.12.2014, a inculpaților:

STANCIU VIORICA, grefier în cadrul Tribunalului Bacău,în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

– trafic de influenţă,

– complicitate la trafic de influenţă.

VORONEANU SORINEL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

– complicitate la trafic de influenţă,

– trafic de influenţă.

STROIA CONSTANTIN, în sarcina căruia s-au reţinut în concurs două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă de influenţă.

CRĂCIUN ANDREEA –ELENA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2014, inculpata Stanciu Viorica, beneficiind de complicitatea inculpatului Voroneanu Sorinel, a pretins de la Crăciun Andreea-Elena şi a acceptat promisiunea unei sume de 50.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Bacău şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre de punere în libertate a unei persoane, aflată în stare de arest preventiv, sau o hotărâre de înlocuire a detenţiei provizorii cu o altă măsură preventivă.

În luna octombrie 2014, inculpatul Voroneanu Sorinel, ajutat de inculpata Stanciu Viorica, a solicitat de la un denunțător suma de 2.000 euro şi a primit suma de 9.000 lei, creând aparența că aceasta din urmă are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău și că îi poate determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre favorabilă denunțătorului, în sensul achitării sau reducerii pedepsei aplicate de Tribunalul Neamţ.

Ajutorul direct şi efectiv dat de inculpata Stanciu Viorica a constat în oferirea de date şi informaţii privind stadiul dosarului şi membrii completului de judecată investiţi cu soluţionarea apelului formulat de către denunțător.

În ambele situații, inculpații au beneficiat de ajutorul inculpatului Stroia Constantin care a intermediat discuțiile dintre inculpați și celelalte persoane, a stabilit întâlniri şi a transmis mesaje privind demersurile întreprinse. De asemenea, tot el este cel care a preluat suma de 9.000 lei de la denunțător şi a remis-o inculpatului Voroneanu Sorinel.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, iar la data de 18 decembrie 2014, aceștia au fost prezentați judecătorilor din cadrul Tribunalului Bacău, care au emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

InculpatulVoroneanu Sorinel a mai fost trimis în judecată, pentru fapte similare (vezi comunicat nr. 1820/VIII/3 din data de 16 decembrie 2014).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button