Green Hours, cel mai vechi club de jazz din București, împlinește astăzi 30 de ani. Povestea sa a început „întâmplător”, spune fondatorul, regretatul Voicu Rădescu

01 sept. 2024
1491 afișări
Green Hours, cel mai vechi club de jazz din București, împlinește astăzi 30 de ani. Povestea sa a început „întâmplător”, spune fondatorul, regretatul Voicu Rădescu
Green Hours, cel mai vechi club de jazz din București, împlinește astăzi 30 de ani. Povestea sa a început „întâmplător”, spune fondatorul, regretatul Voicu Rădescu. Sursa foto: Facebook / Green Hours

Astăzi este aniversarea Green Hours jazz-café, vestitul club de jazz din inima Bucureștiului, care împlinește 30 de ani de la înființare. În spațiul de pe Calea Victoriei 120 s-au petrecut nenumărate concerte, seri de jazz sau spectacole de teatru, totul sub dirijarea lui Voicu Rădescu, fondatorul Green Hours. Locația a avut parte de un succes aparte, deosebit, fiind iubită și căutată de lumea bună a Capitalei, fiind totodată cumva underground.

Pe 1 septembrie 1994, fix acum 3 decenii, lua ființă în București Green Hours jazz-café, unul dintre punctele de referință ale lumii jazzului din Capitală, un spațiu din miezul orașului, situat pe Calea Victoriei, care a fost în acești trei ani deopotrivă și iubit dar și „ascuns” cumva de ochii mainstream-ului.

Green Hours jazz-café împlinește astăzi 30 de ani de la înființare

Povestea Green Hours, cel mai vechi club de jazz din țară sunt unite de începuturile Teatrului LUNI, primul teatru independent din România de după 1989, fiind ambele creația lui Voicu Rădescu, care le-a fondat pe amândouă și care a trecut în neființă în luna august a anului 2021. Rădescu a povestit în urmă cu mai mulți ani începuturile romantice, unice și „întâmplătoare” ale Green Hours jazz-cafe, potrivit Urban.ro:

„Începuturile Teatrului LUNI au fost aceleaşi ca şi începuturile clubului de jazz Green Hours: întîmplătoare. Pentru barul pe care l-am deschis în anul 1994, aici, pe Calea Victoriei 120, nu gîndisem pentru început decît că îmi doream să fie un bar un pic „altfel”, inclusiv prin anumite intervenţii artistice muzicale, pe care, la momentul acela le previzionam ca fiind cîte o seară de ghitară clasică, cîte o seară de jazz – poate chiar easy-jazz, în sensul că nu mă gîndeam la o trupă, ci mai degrabă la un solo de pianină sau un duo sau ceva de genul acesta.
Pe parcurs s-a transformat, întîmplător, într-un club de jazz, în special datorită „năvalei” artiştilor de jazz. Şi, după nici doi ani de zile, începuseră deja tineri artişti să propună (şi eu acceptasem, bineînţeles) nişte scheciuri actoriceşti, ca intermezzo-uri în pauzele sesiunilor de jazz. Acestea au dus la creşterea bucuriei reciproce – a mea, a artiştilor şi a publicului – spre ideea (şi) de teatru.”

Cum este sărbătorită aniversarea Green Hours

Aniversarea de 30 de ani a Green Hours jazz-cafe este marcată printr-un recital de pian deosebit, care va fi realizat de cea mai în vogă pianistă cehă de la acest moment: Nikol Bóková. Ediția din acest an vine în continuarea concertelor de anul trecut, de la festivalul Jazzunique, care au fost susținute de pianista cehă atât în formulă de trio, cât și solo, și care este așteptată și în acest an să încânte publicul cu virtuozitatea sa. Potrivit organizatorilor, Nikol este o combinație de sensibilitate și delicatețe, dar și de putere în interpretările sale, fiind una dintre cele mai apreciate interprete ale momentului.

De asemenea, la Green Hours vor avea loc o serie de concerte, care vor ține până pe 15 septembrie, fiind invitate trupe din România, dar și Germania sau Polonia: Răzvan Cipcă Trio, Sorin Zlat Trio, Mircea Tiberian, FiRMA, Piotr Budniak Essential Group, KRiSPER).

„Vă invităm să urmăriți programul nostru pe site-ul greenhours.ro și să ne fiți alături în această celebrare, dedicată lui Voicu Rădescu, marele absent, de care ne este foarte dor.”, au transmis cei de la Green Hours în anunțul aniversării de 30 de ani.

Citește și:

Cookies