GRATUIT: Spălătorie, magazin caritabil şi cantină, într-un complex social din Capitală

de:
16 apr. 2014
9 Afișari
GRATUIT: Spălătorie, magazin caritabil şi cantină, într-un complex social din Capitală

În prezent, complexul de servicii sociale este finalizat în proporție de 90% și se lucrează la finisajele interioare. Complexul se întinde pe o suprafață de 3800 de mp, plus curte interioară.

Complexul se află pe strada Turnu Măgurele nr. 17, sector 4 și este în propietatea Primăriei Capitalei.

Complexul de servicii sociale de zi va curpinde: 

– Un magazin caritabil, un concept unic în România, prin care persoanele fără posibilități materiale pot obține diverse produse alimentare și nealimentare (provenite din donații individuale și corporate), în schimbul prestării unor ore de voluntariat în cadrul complexului OMINIS. 

„Oamenii își pot alege din cadrul magazinului obiectele de care au nevoie, în schimbul unei ore de muncă voluntară în cadrul complexului. Ei își fac cumpărături pe bază de preînregistrare, vor primi un card personalizat pe care vor trebui să-l prezinte de fiecare dată când fac cumpărături. Va fi o limită, o persoană poate cumpăra cinci obiecte pe lună. La deschidere, vor fi puse la dispoziția oamenilor 523 de obiecte în magazin. 523 este numărul de angajați pe care DGASMB îl are la acest moment, iar fiecare angajat a donat un obiect”, a declarat Cosmina Simean, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB).

Centru de formare profesională pentru profesioniștii din sistemul de asistență socială și categoriile defavorizate cu o capacitate de 28 cursanți/grupă. În cadrul acestui centru se vor derula numeroase cursuri gratuite de specializare și calificare organizate de DGASMB pentru a veni în sprijinul celor care doresc să se perfecționeze în domeniul asistenței sociale, florari, decoratori, peisagiști, îngrijire copii etc. Anual se pot califica 500 de persoane.

Centru de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani. Creșa, cu capacitate de 40 de locuri, oferă o alternativă modernă de puericultură (ramură a medicinei care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și de dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață) pentru părinții care doresc să se întoarcă la serviciu. 

Centru de zi pentru persoanele vârstnice – reprezintă prima inițiativă a Primăriei Capitalei în acest sens, în vederea prevenirii instituționalizării persoanelor vârstnice. Astfel, bătrânii care nu pot fi lăsați singuri acasă pe timpul zilei vor putea fi aduși dimineața la acest centru și luați seara. În acest centru, vârstnicii vor beneficia de asistență medicală primară, trei mese pe zi și diverse activități de socializare, precum și activități în aer liber. Acest centru are o capacitate de 18 locuri.

Centru de zi pentru copii 4-7 ani, cu o capacitate de 30 de locuri, va funcționa în regim de grădiniță cu program scurt și program prelungit. 

– Centru de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, cu o capacitate de 20 de locuri, în care personalul specializat va oferi servicii specifice tulburărilor de spectru autist. În plus, va exista și un centru de zi pentru copii cu dizabilități, cu o capacitate de 23 de locuri. Centrul va oferi servicii copiilor cu dizabilități care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi înscriși în sistemul public de învățământ. 

– Bibliotecă și punct de comunicare informatică. Punctul informatic va fi dotat cu calculatoare și internet, unde persoanele vârstnice și copiii ai căror rude sunt plecate în străinătate vor fi instruți și încurajați să comunice prin mijloace moderne.

Spălătorie socială. Capacitate: 10 mașini de spălat și 10 uscătoare destinate categoriilor defavorizate.

Cantină socială, cu capacitate de 120 de persoane pe zi, destinată copiilor și adulților care nu realizează venituri timp de 90 de zile consecutiv. 

Policlinică socială, unde se vor oferi servicii medicale gratuite (diverse specializări), atât copiilor cât și adulților.

Frizerie socială.

„Grupul țintă al acestui complex este format din persoane vulnerabile, cu venituri mici, care fac parte tradițional din activitatea DGASMB. Sunt persoane cu venituri mai mici de 550 de lei. Însă va avea și o compomentă care va deservi comunitatea. Ne dorim ca cei care fac parte din comunitatea apropiată să fie implicată în acțiuni de voluntariat și de petrecerea timpului liber”, a declarat a declarat Cosmina Simean, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB).

Lucrările la acest complex au început la finalul anului 2013 și au vizat reproiectarea clădirii pentru activități sociale. Costul proiectul a fost de 4.886.000 lei. 

Dotarea și operaționalizarea complexului vor fi suportate din bugetul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiul București, iar costurile vor ajunge la aproximativ 67.000 de lei. 

Imobilul unde s-a făcut complexul de servicii sociale a fost construit în perioada 1960-1965. Până în 2000 aici a funcționat un complex comercial. După, clădirea a fost abandonată, fiind vandalizată și incendiată de mai multe ori. 

Cum arăta clădirea înainte de a fi refăcută

„Am reușit într-un an să transformam un spațiu insalubru, un adevarat focar de infecție, într-un complex integrat de servicii sociale, pe care să îl redăm comunității. Este pentru prima dată când reunim sub același acoperiș o multitudine de servicii destinate protecției categoriilor sociale vulnerabile, copii, bătrâni și persoane cu handicap„, a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Cookies