SMART CITY

GRATUIT, în Bucureşti: Se deschide cameră de mediere pentru familiile cu probleme, în prag de divorţ

„Camera de mediere”, cum a fost denumită noua locație, este gata să găzduiască întâlniri ale copilului cu părinții de care a fost separat pe o anumită perioadă, în scopul refacerii legăturilor parentale și declanșării procesului de reîntregire familială. Acest proces cu încărcătură puternic emoțională necesită un spațiu special amenajat, în care copilul și părinții să poată comunica sub atenta supraveghere a unui psiholog. În acest context, noul spațiu va înlesni întâlnirea dintre părinți și copilul care a lipsit de acasă, fie că e vorba de o situație unică sau de tendințe repetate ale copilului sau adolescentului de a părăsi domiciliu, pe fondul influenței negative a anturajului sau al unor neînțelegeri cu părinții.

O altă situație potențial conflictuală, care presupune o locație special destinată procesului de mediere, o reprezintă cazurile de divorț dificil, în care tensiunile dintre părinți se repercutează în mod negativ asupra stării psihice a copilului.

La rândul lor, copiii aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști, angajați ai DGASPC Sector 6, vor avea ocazia de a se întâlni periodic cu părinții naturali, cu respectarea dreptului copilului la intimitate și protejarea imaginii.

Nu în ultimul rând, camera de mediere pune la dispoziția copilului adoptabil un spațiu în care acesta să își poată cunoaște și să poată interacționa cu noii săi părinți. Activitatea de contact și potrivire dintre copilul adoptabil și familia sau persoana potențial adoptatoare este o etapă pe cât de delicată pe atât de necesară a procesului de adopție. 

„Prin acest proiect, încercăm să creăm toate condiţiile pentru a sprijini copiii aflaţi în situaţii delicate. Camera de mediere pe care o pregătim acum a apărut din nevoia de a proteja drepturile copilului, potrivit legislaţiei în vigoare. Specialiştii DGASPC Sector 6 vor putea să îşi facă mai bine datoria, câtă vreme beneficiază de spaţii adecvate ce pot atenua încărcătura emoţională puternică a copiilor”, a declarat primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu.

Serviciile Camerei de mediere vor fi oferite GRATUIT beneficiarilor 

Activitatea noului spațiu de mediere, ce va fi inaugurat în curând, va fi coordonată de Compartimentul de Voluntariat și Formare Profesională, fiind găzduită de Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Palatul „Golescu Grant”, din subordinea DGASPC Sector 6.

În cadrul strategiei privind dezvoltarea şi diversificarea serviciilor oferite categoriilor defavorizate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 va pune la dispoziţia copiilor aflaţi în situaţii de risc o cameră de mediere – spaţiu destinat următoarelor tipuri de activităţi:
– întâlniri cu părintele sau altă persoană faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament;
– consiliere pentru părinţii în divorţ, în cazul în care aceştia au un divorţ dificil;
– întâlniri cu familia naturală pentru copiii aflaţi în plasament la asistenţii maternali;
– loc de respiro pentru asistenţii maternali, unde işi pot lăsa copiii pentru 1-2 ore;
– ntâlniri între copil şi familia adoptatoare pentru potrivire în procesul de adopţie.

Noul serviciu vine în întâmpinarea legislaţiei în vigoare privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care prevede asigurarea unui spaţiu corespunzător, care să găzduiască „întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament, într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului”.

Camera de mediere oferă un spaţiu corespunzător, adaptat acelor activităţi de asistenţă socială care presupun intimitate şi confort, în scopul rezolvării unor situaţii potenţial conflictuale sau cu încărcătură puternic emoţională. Noua facilitate are ca scop promovarea dreptului copilului la intimitate şi protejarea imaginii sale, oferind specialiştilor DGASPC Sector 6 un spaţiu în care îşi pot exercita atribuţiile de mediator între copil şi alte persoane.

 

 Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button