ARHIVA B365

Grapini: Renunţăm la sistemul de plată a TVA la încasare pentru IMM. A creat neplăceri şi distorsiun

Ministrul Maria Grapini spune că are o veste bună pentru întreprinderile mici şi mijlocii, aceea că guvernul va renunţa la sistemul actual de plată a taxei pe valoare adăugată la încasarea facturilor, obligatoriu de la începutul acestui an penntru firmele cu o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro.

Potrivit ministrului, sistemul „a creat distorsiuni în piaţă şi neplăceri pentru IMM”. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, ţinută la Banca Naţională a României.

Plata TVA la încasare a fost introdusă ca o măsură care să ajute firmele mici din punct de vedere al cash-flow-ului. Însă, sistemul de taxare a fost aspru criticat de către mediul de afaceri din România. O parte din firmele mici au pierdut contractele pe care le aveau cu firmele mai mari din cauza acestui sistem de plată a TVA.

Pentru contribuabilii mici are loc, practic, doar o amânare cu numai 90 de zile a momentului colectării TVA la vânzări, dar şi o amânare a dreptului de deducere a TVA aferent achiziţiilor până la plată.

Sistemul TVA la încasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button