Pasajul Basarab va fi curățat de graffiti, în weekendul 3-5 septembrie, de peste 100 de persoane care și-au anunțat participarea la o acțiune pe bază de voluntariat organizată de comunitatea Oraș curat.
Unde se termină arta și începe vandalismul stradal, este întrebarea la care încearcă să răspundă arhitecții și designerii urbani care fac distincție între opere de artă urbană și puștii fără talent care măzgălesc pereții de pe stradă.
Bucureștiul are artiști grafferi care învie zidurile vechi cu desene colorate și elaborate, opere de artă urbană, însă acestea se disting de spray-urile îndoielnice ale grafferilor.
Un exemplu din a doua categorie este Pasajul Basarab, în zona stației de tramvai, unde au fost colorați pereții de sticlă.
”Pasajul Basarab are nevoie urgentă de o „față” nouă. „Operele de artă” ale vandalilor împânzesc zona, astfel că ne-am hotărât să facem curățenie.”, își motivează acțiunea comunitatea Oraș curat, care anunță că aduce toate materialele de curățenie. Până luni, 29 august, la acțiunea de curățare s-au înscris 160 de persoane.
Fenomenul graffiti a fost reglementat de Primăria Bucureștiului încă din anul 2010. Cabinele telefonice, atâtea câte mai sunt, tramvaiele, zidurile pasajelor pietonale și orice suprafață care se află în proprietate publică sunt protejate prin lege de spray-urile grafferilor. Artiștii nu au voie să coloreze pereții Bucureștiului fără acordul proprietarilor.
Una dintre colaborări publice reușite de artă urbană este realizată de Metrorex cu artiști de la UNArte, în proiectul de la Piața Romană, Orașul M, un fel de muzeu de artă contemporană în subteran.
Îți recomandăm și: