SMART CITY

Grădiniţă privată din Pipera, sancţionată pentru că a respins un copil cu o boală rară

În luna septembrie a anului trecut, mama copilului, Adela Chirică, a sesizat Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) „situația degradantă și umilitoare” în care fiul ei a fost pus la grădinița pe care o frecventa. CEDCD a sesizat în acest caz Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a hotărât să sancționeze conducerea acestei grădinițe private cu avertisment, considerând că a creat „un cadru definit ca ostil şi intimidant”, afectând atât mama și copilul, informează evz.ro

Adela Chirică şi-a înscris fiul la grădiniţa respectivă în luna august a anului trecut, punând la dispoziţia conducerii întregul dosar medical al copilului, incluzând avizele psihologice care arătau că acesta are un IQ normal pentru un copil de vârsta lui şi că este apt să intre în colectivitate. Femeia a prezentat inclusiv înregistrări cu copilul în timpul unor crize cauzate de boală, iar conducerea grădiniţei acceptat să îl primească, relatează mediafax.ro.

În septembrie 2012, când grădinița a început să primească tot mai multe cereri de înscrie, Adelei Chirică i s-a pus în vedere să angajeze un psiholog care să stea cu Davis tot timpul la grădiniţă, pe motiv că băiatul ar fi violent. Mama a fost de acord, însă a cerut o solicitare scrisă din partea grădiniţei privind necesitatea angajării psihologului. Directoarea grădiniței nu i-a oferit însă argumente pertinenete, motivând că „e complicat” și că „e şi ea mamă”.
Adela Chirică a înregistrat-o atunci pe directoare cu telefonul mobil, iar convorbirea a fost considerată probă la audieri. Potrivit mamei, copilul nu a avut nicio criză în săptămâna în care a frecventat grădiniţa din zona rezidenţială Pipera. În urma acestui incident, femeia intenționează să dea în judecată grădiniţa respectivă.
Sindromul Dravet este o formă incurabilă de epilepsie, care debutează în primul an de viaţă şi afectează unul din 20.000 de copii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button