Grădina Botanică din București, casa florilor din oraș. Istoria locului care adăpostește tot felul de specii de plante

27 ian. 2023
2270 Afișari
Grădina Botanică din București, casa florilor din oraș. Istoria locului care adăpostește tot felul de specii de plante
Grădina Botanică din București, casa florilor din oraș. Istoria locului care adăpostește tot felul de specii de plante. FOTO: Agerpres

În București există multe locuri unde putem vedea fel și fel de flori, dar există unul special, care este casa multor specii de plante. De la flori obișnuite pe care le-avem și noi prin buchete, grădini de la bloc și ghivece din balcon și până la plante pe cale de dispariție, Grădina Botanică din cartierul Cotroceni le adăpostește pe toate.

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, casa florilor din București

Locul unde plantele își spun povestea fără cuvinte, ci doar prin simpla lor poveste. Grădina Botanică din București, înființată în anul 1860, pe lângă Facultatea de Medicină și Farmacie,  la inițiativa doctorului Carol Davila pe perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Povestea Grădinii Botanice începe în a doua jumătate a secolului XIX. Între 1860-1866, grădina a fost amenajată adecvat la indicațiile priceputului botanist Ulrich Hoffmann. El a fost primul director al acestei instituții. La momentul acela, grădina se întindea pe o suprafață de 7 hectare. Acum, are o suprafață de 17,5 hectare; are 4.000 de metri pătrați de  sere și are in grija 10.000 specii de plante.

În anul 1866, conducerea Grădinii Botanice a fost preluată de către profesorul dr. Dimitrie Grecescu, care reprezintă o personalitate importantă în istoria botanicii române, ca mai apoi în anul 1874 să fie mutată pe terenurile palatului palatului Vasile Șuțu situate în fața Universității, trecând astfel în componența Universității din București.

În anul 1994 , Grădina Botanică din București primește numele profesorului dr. Dimitrie Brândză, cel care s-a străduit atât de mult să o refacă pe amplasamentul său actual. În perioada 2008-2014, complexul de sere a trecut prin mai multe procese de reabilitare, cu ajutorul unor donații considerabile.

Grădina Botanică, casa florilor din București. Istoria locului care adăpostește tot felul de specii de plante
Grădina Botanică | Sursa foto: Biblioteca Grădinii Botanice din București

Locuința florilor din București, locul unde se ascund flori speciale

În prezent, sub aripa Grădinii Botanice din București se află peste 10.000 de specii de plante. Aici există și un impresionant  ierbar ce numără undeva la 520.000 de file.

Gradina Botanică este concepută asemenea unui parc plin de alei ascunse printre zonele verzi; în complex mai există  o seră impresionantă, Institutul Botanic și Muzeul Botanic.

În zonele de exterior, plantele cresc în spații unde au fost reproduse  elemente din teren specifice locurilor de origine, iar  sectorul pavilionar adăpostește plante exotice iubitoare de căldură. 

Serele Grădinii Botanice din București se pot vizita după următorul program:

  • Marți, Joi, Vineri – în intervalul orar 10.00 – 15.00.
  • Sâmbătă, Duminică – între  09.00 și 13.00
Cookies