BAZAR

Google, obligat să retragă orice informaţie cu caracter personal, la cererea utilizatorilor

CEJ a decis că Google este responsabil pentru conţinutul publicat, astfel că în unele cazuri când informaţia este neactualizată sau irelevantă, compania ar trebui să ia măsuri. Hotărârea vine la scurt timp după ce un locuitor al Spaniei i-a cerut companiei să şteargă informaţiile cu privire la o casă care a fost scoasă la licitaţie, cauzată de imposibilitatea acestuia de a-şi achita taxele. Acesta este însă doar unul dintre cazurile în care cetăţenii Spaniei au rugat compania să retragă anumite date, însă au fost refuzaţi.

“Google este obligat să şteargă link-urile către anumite pagini web”, în anumite condiţii. Conform CEJ, “dacă în bara de căutare este introdus numele persoanei, iar lista cu rezultate afişează un link către o pagină care conţine informaţii cu caracter personal, persoana în cauză poate lua legătura cu operatorul, în mod direct”.

Metoda folosită de Google în astfel de situaţii este destul de complicată, ceea ce ar putea conduce la o nouă hotărâre din partea Curţii Europene de Justiţie, pentru simplificarea procesului. Google a anunţat că “hotărârea este dezamăgitoare pentru motoarele de căutare şi pentru publicaţiile online, în general”.

Decizia finală este în contradicţie cu o declaraţie de anul a Avocatului General al Curţii Europene de Justiţie, în care menţiona că Google nu ar avea motive pentru care să renunţe la anumite informaţii.

“Suntem foarte surprinşi că decizia diferă atât de mult de opinia Avocatului General”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. În prezent Google analizează implicaţiile acestei hotărâri.

Sursa: ZF


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button