ȘTIRI

GOOGLE o sărbătoreşte pe matematiciana şi filosoafa Maria Gaetana Agnesi, la 296 ani de la naştere

Maria Gaetana Agnesi: Astfel, noul logo al motorului de căutare online GOOGLE prezintă un portret al acesteia, precum şi imaginea curbei de ecuaţie carteziene, care ulterior a devenit cunoscută drept bucla lui Agnesi.

Maria Gaetana Agnesi s-a născut pe 16 mai 1718, la Milano, fiind cel mai mare dintre cei 23 de copii ai profesorului de matematică Pietro Agnesi, care lucra la Universitatea din Bologna. De altfel, una dintre surorile sale este clavecinista şi compozitoarea Maria Teresa Agnesi Pinottini.

Maria Gaetana Agnesi: Mariei Agnesi i se atribuie scrierea primei cărţi despre calculul diferenţial şi cel integral, „Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana”, publicată în 1748. Printre alte teme de care a fost interesată se numără studiul geometric al curbelor, propagarea luminii, transparenţa corpurilor, dar şi lingvistica şi limbile străine.

În tinereţe s-a călugărit, intrând în Ordinul Surorilor Albastre (Ordre des Soeurs Bleues) şi apoi şi-a dedicat viaţa studiului matematicii.

Maria Gaetana Agnesi: Papa Benedict al XIV-lea a numit-o profesoară de matematică la Universitatea din Bologna, în anul 1750, fiind membru onorific al acestei instituţii.

În afară de faptul că a fost o strălucită matematiciană şi lingvistă, ea a luptat pentru emanciparea femeilor şi pentru accesul acestora la educaţie, iar ultimii 40 de ani din viaţă şi i-a petrecut studiind teologia şi având o intensă activitate caritabilă.

Maria Gaetana Agnesi a fost membru al Academiei Italiene.

Maria Gaetana Agnesi: Matematiciana a murit pe 9 ianuarie 1799, la Milano, la vârsta de 80 de ani.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Maria Gaetana Agnesi: 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button