ȘTIRI

GOOGLE DOODLE. Google o omagiază, luni, pe actrița americană Hedy Lamarr

GOOGLE DOODLE HEDY LAMARR. Motorul de căutare Google o sărbătorește, luni, 9 noiembrie, pe actrița americană Hedy Lamarr. La 101 de la nașterea actriței, Google a creat un logo special. 

S-a născut pe 9 noiembrie 1914 la Viena, Austro-Ungaria ca Hedwig Eva Maria Kiesler, singurul copil al Gertrud „Trude” Kiesler (3 februarie 1894 – 27 februarie 1977) și Emil Kiesler (27 decembrie 1880 – 14 februarie 1935).

GOOGLE DOODLE HEDY LAMARR.  Mama ei a fost o pianistă evreică nativă din Budapesta. Tatăl ei a fost un bancher de origine evreiască. La începutul anului 1933, la vârsta de 18 ani, a jucat în filmul lui Gustav Machatý, Ecstasy, care a fost filmat la Praga, Cehoslovacia. Rolul lui Lamarr a fost de tînără soție neglijată a unui bătrân indiferent.

La 19 ani, la 10 august 1933, Lamarr s-a căsătorit cu Friedrich Mandl. Soțul ei, care avea reputația de a fi fost al treilea cel mai bogat bărbat din Austria, a fost producător de armament.În autobiografia ei, Ecstasy and Me, Lamarr l-a descris pe Mandl ca fiind extrem de posesiv, care a îndepărtat-o de carieră și a ținut-o ca pe un prizonier în castelul lor, Schloss Schwarzenau. Deși pe jumătate evreu, Mandl a avut strânse legături sociale și de afaceri cu guvernele fasciste din Italia și Germania, cărora le-a vândut muniție pentru Mussolini.

Inițial a plecat la Paris apoi l-a întâlnit pe Louis B. Mayer la Londra. Mayer a angajat-o și a insistat să-și schimbe numele în Hedy Lamarr — ea era cunoscută sub numele de „doamna Ecstasy”. Mayer i-a ales numele de famile după frumoasa stea a filmului mut, Barbara La Marr, care a murit în 1926 de tuberculoză.

GOOGLE DOODLE HEDY LAMARR.  La Hollywood, ea a jucat invariabil seducătoarea plină de farmec de origini exotice. Lamarr a jucat alături de cei mai populari bărbați ai epocii. Multele ei film includ: Boom Town (1940) cu Clark Gable și Spencer Tracy, Comrade X cu Gable, White Cargo (1942), Tortilla Flat (1942) cu Tracy și John Garfield, H. M. Pulham, Esq. (1941) cu Robert Young și Dishonored Lady (1947). În 1941, Lamarr a jucat alături de Lana Turner și Judy Garland în Ziegfeld Girl, scrie romaniatv.net. 

Lamarr a devenit cetățean american la 10 aprilie 1953, la vârsta de 38 de ani. În 1966, ea a fost arestată pentru furt din magazine la Los Angeles.

Lamarr a murit la Casselberry, Florida, la 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani. Fiul ei Anthony Loder i-a luat cenușa și a răspândit-o în Pădurile Vienei, în conformitate cu ultimele ei dorințe.

GOOGLE DOODLE HEDY LAMARR.  Lamarr a fost căsătorită de șase ori și a avut trei copii, dintre care unul adoptat.Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button