BAZAR

Google Doodle: ANDRÉ-JAQUES GARNERIN, 216 ani de la PRIMUL SALT CU PARAȘUTA

ANDRÉ -JAQUES GARNERIN, autorul primului salt cu parașuta din istorie, este celebrat marți de către motorul de căutare Google, printr-un Google Doodle special.

ANDRÉ -JAQUES GARNERIN (31 ianuarie 1769 – 18 august 1823) a fost implicat în zborul primelor baloane cu aer cald și este inventatorul parașutei fără ramă rigidă.

ANDRÉ -JAQUES GARNERIN s-a născut la Paris. A fost capturat de trupele britanice în prima fază a Războiamelor Napoleonice, predat armatei austro-ungere și ținut prizonier în Ungaria timp de trei ani.

ANDRÉ -JAQUES GARNERIN a început să facă experimente legate de saltul cu parașuta cu dispozitive în formă de umbrelă și a realizat primul salt cu parașuta pe 22 octombrie 1797, la Paris.

ANDRÉ -JAQUES GARNERIN a sărit de la 1.000 de metri si bagand in sperieti spectatorii din parcul Monceau, dar reusind sa aterizeze relativ bine cu „cearceaful sau zburator”, alegandu-se doar cu o entorsa! in anul urmator, impreuna cu fratele sau, Jean Garnerin (1766-1849), a realizat o parasuta cu nacela, prevazuta cu un orificiu central in velura, dandu-i, astfel, o stabilitate asemanatoare cu cea realizata astazi, la parasutele moderne. Garnerin si-a brevetat inventia in 1802, astazi acest document fiind pastrat la Muzeul Institutului National Francez al proprietatii Industriale.

ANDRE JACQUES GARNERIN si-a continuat activitatea de aeronaut si parasutist pana la 18 august 1823 cand, la o aterizare gresita, s-a accidentat mortal. Sotia sa Jeanne Garnerin, nascuta Labrose, care l-a insotit in multe din calatoriile sale cu balonul, a fost prima femeie care, la 10 noiembrie 1798, a sarit cu parasuta dintr-un balon. Primul aeronaut care si-a salvat viata folosind o parasuta a fost polonezul Kuparenko, care a sarit din nacela unui balon avariat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button