Google celebrează SOLSTIŢIUL DE IARNĂ printr-un Google Doodle

de:
21 dec. 2014
0 Afișari
Google celebrează SOLSTIŢIUL DE IARNĂ printr-un Google Doodle

GOOGLE DOODLE SOLSTIȚIU DE IARNĂ, 22 DECEMBRIE: Google marchează prima zi de iarnă astronomică sau solstiţiul de iarnă printr-o animaţie afişată pe pagina de start a motorului de căutare. Literele care alcătuiesc logoul Google sunt redesenate, devenind nişte copii care construiesc un om de zăpadă, scrie Mediafax.

Prima zi de iarnă astronomică sau solstiţiul de iarnă din emisfera nordică a Terrei are loc anual în jurul datei de 21 decembrie. Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, solstiţiul de iarnă va avea loc în 2014 pe data de 22 decembrie, la ora 01.03, ora României.

GOOGLE DOODLE SOLSTIȚIU DE IARNĂ, 22 DECEMBRIE: Solstiţiul de iarnă este şi cea mai scurtă zi din an. La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (valori calculate pentru Bucureşti), potrivit astro-urseanu.ro. La aceeaşi dată, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, adică are loc solstiţiul de vară, momentul marcând începutul verii astronomice pentru emisfera australă a Terrei.

GOOGLE DOODLE SOLSTIȚIU DE IARNĂ, 22 DECEMBRIE: Solstiţiile au loc datorită înclinării axei planetei faţă de planul orbitei terestre cu circa 66 de grade. Din acest motiv, în mişcarea sa aparentă, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit „ecliptică”, a cărui înclinare faţă de ecuatorul ceresc este de 23 de grade.

La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23 de grade sud faţă de ecuator, astrul efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

GOOGLE DOODLE SOLSTIȚIU DE IARNĂ, 22 DECEMBRIE: În momentul solstiţiului de vară, care are loc în jurul datei de 21 iunie, Soarele efectuează mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Racului”.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a marca un anumit eveniment major, o personalitate care a influenţat lumea sau o sărbătoare.

Primul „doodle” – o reprezentare ocazională a logoului Google afişată pe prima pagină a motorului de căutare – a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada şi au pus emblema evenimentului în spatele logoului Google pentru a anunţa utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de „doodle”-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.

Cookies