Comisar UE: Practicile corporatiste ale Google sunt îngrijorătoare

de:
21 feb. 2014
0 Afișari
Comisar UE: Practicile corporatiste ale Google sunt îngrijorătoare

„Dincolo de reglementările antitrust, alte aspecte ale comportamentului Google pot ridica motive de îngrijorare. Optimizarea fiscală, colectarea datelor personale ale utilizatorilor şi utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt doar câteva probleme care ar trebui să fie pe agenda autorităţilor publice”, a spus Almunia.

Comisarul a anunţat la începutul acestei luni un acord cu Google pentru eliminarea problemelor legate de folosirea abuzivă a poziţiei dominante pe piaţa din Europa, unde deţine o cotă de piaţă de peste 90%. Google a ajuns la un acord amiabil cu UE pentru încheierea anchetei antitrust care datează de trei ani după ce s-a angajat să afişeze în rezultatele căutărilor, alături de propriile servicii specializate, şi pe cele ale rivalilor.

Angajamentul, cu o durată de cinci ani, permite Google să adauge noi servicii sau să modifice pagina de căutare, atâta timp cât asigură concurenţilor trei link-uri alături de propriile servicii specializate, precum Google Shopping, Google News sau Google Finance. Investigaţia privind Google a fost declanşată în urma unor sesizări transmise de rivali, nemulţumiţi de modul în care compania îşi favorizează propriile servicii. Almunia a arătat că a fost solicitat să apară în faţa unui comitet al Parlamentului European pentru a explica acordul cu operatorul celui mai folosit motor de căutare la nivel mondial.

„Solicitarea unor angajamente şi impunerea acestora ca obligatorii, aşa cum precedează deseori Comisia, nu echivalează cu închiderea cazului. Dacă angajamentele sunt acceptate, comportamentul Google va fi, dimpotrivă, analizat de CE, pe parcursul acordului”, a spus oficialul UE. El a adăugat că ştie problemele ridicate de publisheri, legate de conţinutul afişat de Google News, dar că reglementările în domeniul concurenţei nu pot rezolva această problemă.

Editorii pot refuza ca anumite părţi ale conţinutului să fie afişat în Google News, fără ca acest lucru să afecteze includerea acestuia în rezultatele căutărilor. Înţelegerea privind căutările online nu va influenţa o anchetă separată, aflată în fază incipientă, asupra modului în care Google se foloseşte de sistemul de operare Android, destinat smartphone-urilor şi tabletelor.

Sursa: realitatea.net

Cookies