GOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY al lui Peter Greenaway, în premieră la închiderea BIEFF 2012

de:
16 nov. 2012
0 Afișari
GOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY al lui Peter Greenaway, în premieră la închiderea BIEFF 2012

Inca de la prima ediție, BIEFF a demarat o colaborare de mare succes cu PETER GREENAWAY. Acesta a deschis prima editie a BIEFF cu un masterclass impresionant, la care au participat deopotriva profesioniştii din cinema si publicul larg, dar și cu proiecția filmului său, REMBRANDT’S J’ACCUSE. În 2011, GREENAWAY a revenit în deschiderea festivalului cu originala sa creaţie LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE LUPERCYCLOPEDIA, un experiment audio-vizual profund inovator, care pune în discuţie limitele limbajului filmic şi oferă spectatorului o experienţă artistică inedită, bucurându-se de un imens succes în toată lumea. Începând din 2012, PETER GREENAWAY devinePREŞEDINTELE ONORIFIC al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF, alăturându-ni-se cu generozitate in demersul nostru educaţional.

Celebra publicatie americana THE HOLLYWOOD REPORTER nota imediat dupa premiera internationala a filmului: Greenaway ne oferă încă un curs intens, cu straturi dense, și de această dată, extrem de licențiose, de istorie a artei, prin cea mai recentă creație a sa, neo-barocul Goltzius and the Pelican Company.”

O incursiune portmodernă in istoria artei si a umanității si o excentrică desfătare vizuală, impresionantulGOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY urmăreste povestea lui Hendrick Goltzius, tipograf și gravor de printuri erotice, din Olanda sfârșitului de secol 16. Ajuns la palatul Marchizului de Alsacia alături de compania sa de tipografi, actori si scriitori, The Pelican, Goltzius îl convinge pe marchiz să plătească pentru o tiparniță cu care să poată publica versiuni ilustrate din Vechiul Testament și din scrierile lui Ovidiu. În schimb, Goltzius și compania sa tipografică se oferă să pună în scenă, pentru marchiz si curtea sa, șase povești biblice din Vechiul Testament legate de tabuurile sexuale. Poveștile erotice ale lui Adam și Eva, Lot și fiicele sale, David și Bathsheba, Samson și Dalila și Ioan Botezătorul și Salome se transformă în tablouri vivante de o creativitate si un umor debordante si cu o forta de seductie coplesitoare.

PETER GREENAWAY despre GOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY: În termeni de „idei mari”, filmul discută non-apologetic trei teme – erotismul în timpurile noastre, antagonismul dintre creștinism și sex și invenția unui nou mediu de comunicare. (…) Există cu siguranță aici un discurs despre blasfemie, moralizarea religioasă, ipocrizia sexuală și diferitele stadii ale tabuului sexual și despre felul nesatisfăcător în care toate religiile tratează ruptura aparent iremediabilă dintre credințe religioase și sexualitate”.

Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic şi filosofie, filmele lui PETER GREENAWAY traversează adesea teritorii neexplorate, respingând structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, testând limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, GREENAWAY este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Filmul THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE, AND HER LOVER l-a consacrat în plan internaţional drept un cineast de o mare originalitate, iar reputaţia i-a fost consolidată de următoarele filme, dintre care amintim doar, THE PILLOW BOOK, THE TULSE LUPER SUITCASES, DROWNING BY NUMBERS, mai recentele  NIGHTWATCHING  şi  REMBRANDT’S J’ACCUSE.

Pentru detalii complete despre filmele proiectate vă invităm să accesați website-ul festivalului: www.bieff.ro

Noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala și Cinema Elvira Popescu. Intrarea la proiecțiile și evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, MNAC Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Romania Film, Fundația Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, UNIFRANCE, Institutul Francez, Ambasada Republicii Koreea, , 360 Revolution, Jameson, JTI, Samsung, Kodak, Noumax, Abis Studio, Dacia, ALLTUR, Libraria Bastilia, Gens du Bien, Stage Expert, Lente, Hotel Moxa, La Mama, UPS, Today Advertising, Carter Films, Everst Tipografie, Kraftmark, Scala Pub

Cookies