Salutare și bine ai poposit la rubrica Mănânc pentru tine, azi la Arepas Colombianas. Adică descoperiri gastronomice din bucătăria columbiană, la noi în București.
Iar dacă ești unul dintre “norocoșii” (ca mine) care n-au voie gluten (sau ar trebui să-l evite pe cât posibil), trebuie neapărat să încerci ceva de la băieții ăștia. Locul se numește Arepas Colombianas și se ascunde cu succes pe Strada Icoanei nr. 86, în curtea sau mai bine zis în grădina CoOperativa. Arepas înseamnă niște turte din făină de păpușoi, coapte pe plită, despicate și îndesate cu tot feluri de umpluturi și sosuri, care mai de care. De la turtele de porumb, la porc, pui și pimientos, Arepas Colombianas gătește totul pe loc, proaspăt, în fața ta. Cum să nu-i iubești?
De fapt, toată șandramaua asta cu arepas e o rulotă de street food parcată în curtea CoOperativa, care adăpostește mai multe business-uri (IndiVan / Phobar) și beneficiază de o terasă umbroasă și foarte generoasă, cu multe mese. La ora 20:00 când am ajuns eu, bucătarul lor zorea la cele 7 comenzi în așteptare pe Bolt Food. Dau binețe și, din una în alta, aflu că multă lume comandă pentru gust, pentru că e fără gluten, dar și de curiozitate. Norocul meu. Le bifez pe amântrei. Prețul unui arepas nu depășește 29 de lei și partea și mai mișto e că poți alege tot felul de extras, gen salată de avocado sau baby spanac. Normal că alegi avocado, nu? Nu?
La ora la care scriu acest articol, Arepas nu mai acceptă, temporar, comenzi pe Bolt Food, semn că e iar plin de oameni flămânzi, iar omu din spatele tejghelei n-are timp să respire.
Am mâncat pentru tine de la Arepas Colombianas
Pimientos de Padrón | 20 lei
Ardei padron făcuți pe plită, cu puțin ulei și sare mare
Ah! Barcelona într-o tăviță de carton! Pimientos de Padron, aperitivul perfect, un preparat pe care-l vânez de mult timp și l-am găsit, iată, din întâmplare, la doar 20 de lei. Făcuți aproape ca la carte, perpeliți excat cât trebuie pe plită și presărați cu sare mare. Ce le lipsește? Un strop de ulei de măsline. Atât. Dar sunt gustoși și așa. Proaspeți, ușori și delicioși. N-am nimerit nici unul picant. Ruleta spaniola m-a ocolit de data asta.
Chicken Arepa | 29 lei
Piept de pui marinat cu muștar Dijon, salată de avocado din avocado proaspăt, lime, castravete și puțină ceapă roșie, și sos de coriandru fresh
Mă mai minunez uneori cât de mult au urcat prețurile la tot ce înseamnă mâncare. Cum nu te mai saturi de 30 de lei, darămite să fie și gustos. Ei, iaca, se poate. Arepa Chicken le bifează pe toate. E delicios, e sățios, costă până în 30 de lei și cântărește undeva pe la 350 de grame. Te satură garantat. Turta din făină de porumb e crocantă la exterior, moale la interior, cu un iz fin de coajă de mămăligă de pe fundul ceaunului (copilărie, copilărie…), iar pieptul de pui e bine făcut, suculent, nu uscat, iar în combinația cu avocado și coriandru e visul unei nopți de vară. Și, să nu uit, e gluten free. Arepasul meu preferat din toate cele încercate.
Pork Arepa | 29 lei
File de porc marinat cu cimbru și oregano, salată de avocado din avocado proaspăt, lime, castravete și puțină ceapă roșie
Aceeași turtă de porumb coaptă pe plită, altă umplutură, altă mâncare de pește. De data asta cu carne macră de porc marinat în cimbru și oregano, tras bine pe plită, pe pat de salată de avocado. E frumos când găsești preparate la 30 de lei, gustoase, gătite cu simțul responsabilității.
Pulled Pork Arepa | 29 lei
Turtă artizanală din din făină de porumb alb, gluten free, pulled porc făcut la cuptor, cu sos barbeque și ceapă
Preparat nou. Dar! Ce nu ne zice meniul e cantitatea nesimțită de brânză pe care acest arepas o adăpostește. Bașca, ai din plin pulled pork moale aromat și salată de avocado. Mult avocado. Oamenii ăștia au o sursă bună și ieftină de avocado, altfel nu-mi explic prețul super accesibil.
Veggie Arepa | 24 lei
Turtă de porumb, salată de avocado din avocado proaspăt, lime, castravete și puțină ceapă roșie, cu sos de coriandru făcut în casă
Legenda spune că relația cu coriandrul e una de love/hate. Îți place sau îl urăști. Nu există cale de mijloc. Eu am învățat să-mi placă, are o aromă deosebită. De pildă, am ajuns să consider că unele mâncăruri n-au sare și piper fără puțin coriandru. Veggie arepa e varianta gluten și meat free, la fel de sățioasă ca cele de mai sus. Tot fără carne, ai la dispoziție și Tofu Arepa, cu brânză tofu trasă pe plită. Încearcă.
Total Arepas Colombianas: 131 lei
O să mai mănânc pentru tine de la ei? 100% da.
Îi găsești pe Bolt și pe Tazz sau fizic pe Strada Icoanei și, probabil, pe la festivaluri.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București